• Nowe dzieci w Kasisi! Witamy!

W okresie Świąt Wielkanocnych trafiło do Kasisi czworo nowych dzieci. Czekają na adopcję, poznajcie ich historie!

Justin ma 15 lat. Ma rodzinę, i to całkiem fajną i bardzo go kochającą. Rzecz tylko w tym, że nie bardzo umie poradzić sobie z jego chorobą. Justin - podobnie jak kiedyś nasz Franek - ma AIDS i gruźlicę, i nie brał leków, bo nikt mu nie wytłumaczył po co naprawdę są. Mówiono mu - bez złych intencji - że są po to, żeby urósł, a on odpowiadał że już nie chce rosnąć i ich nie przyjmował. W Kasisi, po rozmowach z siostrą Mariolą, zaczął brać wszystko jak trzeba i robi to z wielką gorliwością, ujawniła się w nim ogromna wola życia! Na pewno, jak wszystko się już w pełni ustabilizuje, będzie mógł wrócić do rodziny, która bardzo go kocha, choć może trzeba jej pomóc w "ustawieniu" opieki nad Justinem.

Gift i Emmanuel zostaną u nas na dłużej. Ich mama ma swoje ogromne problemy i nie była w stanie zapewnić dzieciom praktycznie żadnej opieki, mieszkała z nimi pod drzewem. Opieka społeczna skierowała dzieci do nas. Przez kilka pierwszych dni malcy byli bardzo przestraszeni, płakali non stop, dziś są już radośni, zadowoleni z dobrego jedzenia, miejsca do spania, a przede wszystkim tylu nowych, fajnych kolegów i koleżanek!

Blessing jej mama zostawiła pod jakąś bramą w Lusace. Policja namierzyła mamę, ale okazało się że też nie jest w stanie poradzić sobie z wychowaniem dziecka ze względu na chorobę i inne kłopoty. Blessing też zresztą jest ciężko chora i wymaga specjalistycznej opieki medycznej. Oczywiście zapewnimy ją jej, tak jak wszystkim naszym milusińskim, którzy zmagają się z chorobą.