• Podsumowanie projektu Spiżarnia za 2016 rok!

Dzięki Waszej hojności w ramach projektu Spiżarnia dla Kasisi, udało się nam wspólnie zebrać w tym roku aż 470 228,30 złotych! Dzięki Wam codziennie możemy lepiej zbilansować posiłki dzieci i dopasować je do ich potrzeb rozwojowych. Dziękujemy!!!

Podsumowując ten wspaniały rok, kierujemy do Was również kilka słów od Szymona Hołowni:

Drodzy Klienci i Zaopatrzeniowcy naszej kasiskiej Spiżarni! :)

Tradycyjnie, pod koniec roku, spieszę do Was z informacjami o naszych (Waszych) sukcesach na jakże ważnym dla naszych dzieci odcinku żywieniowym! :) Dzięki Wam rosnąca z tygodnia na tydzień gromada kasiskich lokatorów, nadal może cieszyć się urozmaiconą i sensownie skomponowaną dietą, a Siostry nie muszą martwić się o to, jak zapłacić rachunki za chleb, warzywa, mięso czy mleko.

Spiżarnia Kasisi to drugi (po Adopcji Serca) filar wsparcia jakiego Fundacja Kasisi udziela Domowi Dziecka Kasisi. To właśnie ze Spiżarni pochodzi prawie 1/3 środków, jakie wysyłamy do Zambii. W 2015 r. zrobiliście w niej "zakupy" za 344.000 złotych, w 2016 - za 458.000. Ten wzrost pomógł nam "obsłużyć' coraz bardziej dające nam się we znaki różnice kursowe i umacniającego się dolara (chcąc wysłać do Zambii taką samą ilość dolarów co miesiąc, co miesiąc musimy przeznaczać na to coraz większą ilość złotówek), pozwala też Siostrom nie zastanawiać się, czy będą miały za co wykarmić przynoszone (przywożone) do naszego Domu kolejne maluchy.

Ten rok pod względem liczby przyjęć dzieci był naprawdę rekordowy w całej historii Kasisi. W kolejnym możemy spodziewać się wyłącznie nasilenia trendu. Kolejne placówki opiekuńcze w kraju są zamykane z powodu niedostatecznych warunków zapewnianych dzieciom, sytuacja ekonomiczna nie jest stabilna, problemy finansowe ludności przekładają się często na problemy zdrowotne, a to kończy się czasem tragicznie np. dla młodych mam, których pociechy trafiają później pod skrzydła Sióstr w Kasisi. Praca, jaką Siostrom (z Waszym wsparciem) udało się wykonać przez ostatnie ponad trzy lata, to że wszyscy zajmujący się tematem w Zambii wiedzą już, że w Kasisi każde dziecko niezależnie od stanu zdrowia, sytuacji życiowej, niepełnosprawności, na pewno znajdzie najlepszą możliwą opiekę  - powoduje, że to właśnie u nas szukają schronienia kolejne dzieci. Nie możemy im jej nie udzielić.

Siostra Jańcia wraz z kuchenną ekipą wydaje więc na zakupy coraz więcej pieniędzy i ma więc coraz więcej pracy. Siostra Mariola szykuje w najbliższych tygodniach remont dziecięcej jadalni (zamówione już zostały nowe krzesła i stoliki, stare są już naprawdę nieziemsko wysłużone), żeby nie tylko posiłki były pyszne i strawne, ale i otoczenie, w którym nasi podopieczni będą je spożywać. Pod czujnym okiem siostry Faustyny (i nie bez udziału siostry Jolanty) imponująco rozwija się kasiski ogród i kurza mini - ferma, częściowo pokrywające zapotrzebowanie Domu na warzywa i jajka.

Chcę Wam jeszcze raz najserdeczniej podziękować za poczucie bezpieczeństwa, które buduje w Siostrach i w dzieciach każda Wasza wizyta w Spiżarni i każdy, nawet najdrobniejszy, "zakup". Każdy pomidor, żelki, porcja sera - to nie tylko teraźniejszość, to przecież fundament na którym już dziś powstaje całe przyszłe życie naszych kochanych podopiecznych. Naprawdę, ogromnie cieszymy się z tego, że w mijającym roku znowu powiększyło się grono spiżarnianych Lwów, których imiona zawisły na drzwiach do kolejnych kasiskich pokoi. Ja zaś nawet nie próbuję już Wam obiecywać, że poprawię regularność rozsyłania Wam swoich Piątkowych Myśli, dając Wam tym samym pełne prawo do nazywania mnie odtąd BEZmyślnym Szymonem. :)

Słowem: znowu zrobiliście wspaniałą robotę! :) Dziękujemy, że jesteście z nami i bardzo, bardzo prosimy: nie zapominajcie o Spiżarni również w 2017! Pamiętajcie też, że w tym roku 1 proc. podatku można przekazywać Kasisi już pod naszym własnym, osobistym numerem KRS (0000457951)!

Wraz z całym zespołem Fundacji Kasisi, naszymi dzieciakami i Siostrami, życzymy Wam przewspaniałego i przepysznego Roku! :) Do zobaczenia w Spiżarni!

Szymon Hołownia