• Szymon Hołownia w Kasisi. Oni potrzebują pomocy!

Tym razem zacznę mój kasiski raport od naszych chorowitków, Mary, Nelly, Anastazji i Matthew.

Mary jest już spakowana na wyjazd do Polski. Formalności też załatwione, zobowiązaliśmy się do pokrycia kosztów jej diagnostyki w Instytucie Matki i Dziecka. Prowadzona przez ostatnich parę lat (i finansowana przez Was) terapia przyniosła bardzo dobre skutki, ale teraz trzeba chyba już inaczej ją poustawiać, a w Zambii nie ma szans na zrobienie niezbędnych badań (a nawet zdobycie leków).

Następna w kolejności do wyjazdu (i to szybkiego, pewnie jeszcze tej jesieni) będzie Nelly. Jej stan pogorszył się w ostatnich tygodniach. Stany utraty świadomości są coraz częstsze i dłuższe, dawki leków zwiększone do oporu (dowiozłem właśnie nową porcję), ale zdaje się że w obecnym stanie - potwierdzonym tomografią, którą zrobiliśmy tydzień temu - sprawa jest dramatycznie prosta: interwencja neurochirurgiczna albo śmierć. Nasze zaufanie do miejscowego neurochirurga nie jest specjalnie duże, dlatego po konsultacji z lekarzem, który operował Nelly w Polsce, być może podejmiemy decyzję o jej przewiezieniu i zoperowaniu u nas.

Dobra wiadomość od Anastazji! To nieprawdopodobnie waleczne maleństwo coraz szybciej wychodzi na prostą! Waży już 6,6 kg, rany wygoiły się pięknie, teraz to już samo szczęście i apetyt na życie (oraz ciastka)!  :)Dostała od Was tyle wsparcia, że dała radę! Kiedyś na pewno pięknie Wam za to osobiście podziękuje!  :)

A to jeden z naszych niepełnosprawnych wózkowiczów, Matthew. Właśnie wyjechał na spacer po Kasisi. Robimy dla tych wszystkich naszych dzieciaków z porażeniami, Zespołem Downa i innymi poważnymi kłopotami - naprawdę, co możemy... Ale najwięcej robią dla nich chyba ich kasiscy rówieśnicy. Którzy w dzień taki jaki dziś (czyli wolny od szkoły), zajmują się nimi, wywożą na spacery, rozmawiają, pokazują im, że są częścią rodziny, nie "dziećmi specjalnej troski", ale po prostu dziećmi, Kasisjanami.  :)

Szymon Hołownia