• Gimnazjum im. Cypriana Norwida w Konstantynowie

Dziękujemy za wsparcie Kasisi!

Data: 02.06.2017

Wsparcie: 702, 28zł

Zadanie nr 1 i 2 - Relacje Międzludzkie oraz Zaskocz Nas

Zadanie 1- RELACJE MIĘDZYLUDZKIE

Afrykę od Polski dzielą tysiące kilometrów. Przyroda różni się od tej, którą spotykamy w Polsce. Na korytarzu szkolnym pojawiło się jednak coś wspólnego dla obu krajów – Drzewko Kasisi. Zamiast listków wyrosły na nim serduszka w kolorach fundacji. Uczniowie napisali na nich swoje imiona jako symbol jedności z dziećmi z Kasisi.

Kolejną inicjatywą była zbiórka makulatury. Pieniądze uzyskane ze sprzedaży makulatury ( 200 zł)  zasiliły puszkę fundacji.

Zadanie 2.- ZASKOCZ NAS

Podczas realizacji programu uczniowie mieli możliwość zapoznania innych ze swoją kreatywnością i pomysłowością. Powstały więc piękne plakaty z ciekawostkami o Afryce  i  Fundacji Kasisi oraz piosenka afrykańska, które zawisły na korytarzu szkolnym. Dzięki temu projekt trafił do szerszego grona- nie tylko uczniów, ale również rodziców i gości odwiedzających szkołę.
    Jedna z uczennic przygotowała przepiękny, wzruszający film o Afryce, ukazujący  z jednej strony jej piękną, dziką przyrodę, z drugiej historie dzieci mieszkających  w sierocińcu Kasisi . Wszyscy uczniowie mieli możliwość obejrzenia go podczas obchodów Dnia Dziecka połączonego z obchodami Dnia Dziecka Afrykańskiego. Podczas tej szkolnej imprezy nie mogło zabraknąć kultury afrykańskiej. Uczniowie kl. I a  przedstawili zebranym afrykański taniec.
    W tym dniu nastąpiło również podsumowanie działań podejmowanych w ramach programu „ Ozłacamy Kasisi”. Przez miesiąc klasy rywalizowały ze sobą zbierając złociaki dla dzieciaków sierocińca. Zwycięską klasą okazała się klasa Ia, która zebrała 180,95 zł. W sumie do puszki Fundacji Kasisi trafiło 702, 28zł.