• Gimnazjum im. prof. Adama Pałczyńskiego w Danówku

Gimnazjaliści ze szkoły im. prof. Adama Pałczyńskiego w Danówku przystąpili do rywalizacji w Ozlacamy Kasisi. Udział w wybranej, skróconej wersji projektu pozwoli na zwycięstwo w kategorii skuteczność.

Zapraszamy do wspólnej, afrykańskiej zabawy!

Zadanie nr 1: Święta w Kasisi

Gimnazjum im. prof. Adama Pałczyńskiego w Danówku pomyślnie zakończyło zadanie "Święta w Kasisi". Bardzo się cieszymy i gratulujemy pierwszych sukcesów :)

wsparcie z kiermaszu: 672 złote

data: 10.01.2016

W związku z realizacją zadania z radością przyznajemy 1 serce z drzewka Kasisi.

Jeszcze raz dziękujemy, a poniżej zamieszczamy nadesłaną do nas relację:

Od 17 grudnia Gimnazjum w Danówku bierze udział w akcji charytatywnej  „Ozłacamy Kasisi. I Ty możesz zostać Świętym Mikołajem”. Jej celem jest zbiórka pieniędzy na rzecz sierocińca w Zambii.
    Młodzież od razu przystąpiła do działania. Uczniowie zaczęli od przygotowania bombek świątecznych metodą decoupage. Następnie zorganizowano akcję charytatywną, na której Rodzice podczas wywiadówki mogli zakupić ozdoby choinkowe oraz stroiki świąteczne. Zebraliśmy razem  672 zł. Oprócz tego w naszym sklepiku umieściliśmy puszkę, do której młodzież może wrzucać resztę z zrobionych zakupów.
    Zdaniem uczniów pierwszy punkt akcji przebiegł bardzo pomyślnie. Uczniowie mają nadzieję, że kolejne zadania również sprawią im wielką radość i satysfakcję.

Zadanie nr 2: Święta w Kasisi - Wielkanoc

Wsparcie z kiermaszu: 540 zł

Wsparcie z bonów: 259 zł

Data: 04.04.2016

Święta w Kasisi - Wielkanoc
    W związku ze zbliżającymi się świętami Wielkiej Nocy uczniowie Gimnazjum w Danówku postanowili zapoznać się ze zwyczajami wielkanocnymi w innych krajach. Przy okazji rozpoczęli przygotowania do wykonania kolejnego zadania z edycji ,,Święta w Kasisi-Wielkanoc”.
           Duże zainteresowanie wśród gimnazjalistów wzbudził film o tym, jak dzieci z sierocińca w Zambii spędzają święta oraz film ze strony internetowej ,,Zmartwychwstanie”.  Wszyscy z uwagą oglądali wyświetlaną animację, ponieważ po inscenizacji miał odbyć się quiz. Uczniowie, którzy zapamiętali najwięcej wiadomości związanych ze świętami otrzymali małe upominki. Dzięki obejrzanemu filmowi, gimnazjaliści chętnie przystąpili do realizacji projektu. Zaczęli przygotowywania od ozdób świątecznych. Młodzież wykonała wiele dekoracji świątecznych m.in.: pisanki, palemki, bukiety z bibuły, pocztówki wielkanocne z motywami nawiązującymi do fundacji Kasisi i Zambii; następnie sprzedała je na szkolnym kiermaszu, w którym udział wzięli uczniowie, nauczyciele, rodzice i zaproszeni goście. Na świątecznym kiermaszu nie zabrakło również wielkanocnych smakołyków. Ciekawą atrakcją tych dni stały się losy, które zawierały niespodzianki w postaci drobnych upominków ,,od zajączka”. Po udanej akcji wzrosło zainteresowanie fundacją Kasisi. Dodatkowo wybrani uczniowie zorganizowali apel, na którym zapoznali resztę młodzieży z historią ośrodka, poinformowali o ilości zebranej kwoty oraz  rozprowadzili bony świąteczne wśród wszystkich zebranych. Pieniądze zebrane do puszki podczas kiermaszu zostały przekazane na konto fundacji.