• Gimnazjum w Słodkowie

Zadanie nr 1 - Relacje Międzyludzkie

wsparcie: 316,43zł

data: 06.06.2017r.

Wolontariusze kola przez tydzień prowadzili zajęcia edukacyjne w : Gimnazjum w Słodkowie, ZSP w Słodkowie oraz Szkole Podstawowej w Cisewie. Zebrana kwota została przekazana na konto Fundacji.

Działania podjęte w ramach projektu „Ozłacamy Kasisi”  w Gimnazjum w Słodkowie prowadzone przez wolontariuszy ze Szkolnego koła PCK:
    Projekt  realizowany był  od  15- 23.05.2017 w trzech szkołach: Gimnazjum w Słodkowie, Szkole Podstawowej w Cisewie i Zespole Szkolno-Przedszkolnym.
    Nasze działania polegały na:
    - w dniach od 15-18.05.2017 w Gimnazjum w Słodkowie  wolontariusze prowadzili we wszystkich klasach naszej szkoły „Lekcje prosto z Afryki”.  Odwiedzili 12 klas przedstawiając swoim kolegom i nauczycielom  działania Fundacji Kasisi oraz prezentacje i filmiki:
    -,,Poznajcie Dobrą Fabrykę’’, wolontariusze przedstawili  cele podjęte przez Dobrą Fabrykę, jak możemy się przyłączyć i pomagać podopiecznym oraz relację z wyprawy osób, które zdecydowały się włączyć w akcję ,,Przybij nam piątkę w piątek’’.
    -,,Zapraszamy do Kasisi’’, w której uczennice przedstawiły podopiecznych fundacji. A także  co założyciel  fundacji - Szymon Hołownia zrobił i co planuje w przyszłych latach.
    -,,Relacje międzyludzkie’’, dziewczyny przedstawiły jak afrykańscy ludzie porozumiewają oraz witają się ze sobą.
    Wszyscy uczniowie i nauczyciele z dyrektorem na czele włączyli się zbiórkę pieniędzy. Młodzież była zainteresowana losem dzieci z Afryki, w dyskusji  popierali działania fundacji oraz wskazali, że jest wielka potrzeba kontynuowania tego projektu  w naszej szkole.  Podliczenie zebranych pieniędzy odbyło się w  obecności dyrektora szkoły, wolontariuszy i koordynatorek projektu. Następnie zostały przekazane na konto fundacji.
    Podobnie jak w gimnazjum wolontariusze przedstawili  te same tematy  w szkołach podstawowych ale tak, żeby młodsze dzieci  zrozumiały omawiana tematykę.
             W  dniu  18.05.2017 wolontariusze  odwiedzili Szkołę Podstawową w Cisewie, w której przeprowadzili  „Lekcję prosto z Afryki” dla uczniów klas I-VI i wychowawców.  Uczniowie byli bardzo zainteresowani tą tematyką, problemami dzieci w sierocińcu. Po  obejrzeniu prezentacji i  filmików : „Relacje międzyludzkie”,  wolontariusze pokazywali dzieciom jak wyrażają się gestami Zambijczycy oraz uczyli ich kilu słów i zwrotów grzecznościowych w języku nyanja. Za poprawne odpowiedzi uczniowie otrzymywali balonik Kasisi. Zadawali pytania dotyczące historii podopiecznych, codziennych obowiązków, nauki. Porównywali swoje warunki życia do dzieci z Afryki. Podczas rozmowy z wolontariuszami docenili jakie mają szczęście, jak bardzo różni się ich życie od dzieci mieszkających w domu dziecka.
     W dniu 23.05.2017 młodzież ze Szkolnego Koła PCK odwiedzili następną szkołę. W Zespole Szkolno-Przedszkolnym zostali zaproszeni do sali gimnastycznej, w której przeprowadzili  „ Lekcję prosto z Afryki”.     W spotkaniu brali udział uczniowie klas IV-VI, dyrektor szkoły i wychowawcy klas. Po zakończeniu prezentacji dzieci wrzucały pieniądze do puszek wolontariuszom i cieszyli się,  że mogą w ten sposób pomóc dzieciom w sierocińcu. Wszyscy uczniowie  i nauczyciele   przyjęli  młodzież z gimnazjum bardzo serdecznie i  uprzejmie.  Wolontariusze po skończonej  prelekcji zadawali pytania i bardzo szybko dostawali  na nie odpowiedź co oznaczało , że dzieci słuchały  ich z wielką   uwagą.
      Nauczyciele twierdzili, że takie działania edukacyjne są bardzo potrzebne, uczą młodzieży  wrażliwości na krzywdę drugiego człowieka. Materiały przygotowane przez fundację bardzo przemawiają i trafiają do młodego człowieka.