• Miejskie Przedszkole Nr 2 w Jeleniej Górze

Dzieci z Miejskiego Przedszkola nr 2 zaangażowały się w pomoc dla Kasisi!

Poniżej zamieszczamy nadesłaną do nas fotorelację:

Dzieci z Przedszkola nr 2 w Jeleniej Górze dnia 23 lutego wybrały się w daleką podróż na czarny ląd Afryki. Naszej wycieczce towarzyszyły rytmy afrykańskie grane przez zaproszonych gości, uczniów szkoły muzycznej Juliana Posadowskiego i Adriana Janulewicza. Dzieci "rwaly" się do wspólnego muzykowania na instrumentach perkusyjnych. Kolega murzynek Bambo opowiedział o sierocińcu w KASISI w dalekiej Afryce.

Przedszkolaki wraz z Wychowawcami wspierają Kasisi również poprzez "Adopcję serca"!

Data: 13.02.2017r.

Data: 28.02.2017r.

Data: 09.03.2017r.

Zadanie nr 1 - Kreatywność - Zaskocz nas

Przyznane serduszka: 5

Poniżej przedstawiamy nadesłaną do nas relację oraz zdjęcia:

Zabawne przygody rezolutnej małpki Fiki-Miki opisane przez Kornela Makuszyńskiego były pretekstem do podjęcia kolejny raz tematu „ Fundacji Kasis ", tym razem z 4-latkami z grupy „ Iskierek "  Miejskiego Przedszkola 2 w Jeleniej Górze.  Zajęcia „ Małpka Fiki Miki zaprasza do Afryki" ukazały dzieciom nieznany świat gorącej Afryki, widziany oczami  małpki i społeczności Sierocińca Kasisi. ( dzieciom ukazano świat prawdziwy, uważając jednak by nie zbliżyć się do nieprzekraczalnej granicy dziecięcej percepcji ). Podczas zabawy wykorzystano innowacyjną pomoc dydaktyczna, ( zdobyła tytuł ZABAWKI ROKU 2016 ) która pomogła dzieciom przenieść się w wyobraźni na afrykański ląd.

Bohaterowie Małpkę Fiki-Miki i jej przyjaciela, Murzynka Goga-Goga, znanej książki Kornela Makuszyńskiego, rozpoczynając wielką wędrówkę po Czarnym Lądzie Afryki przeżywają niezliczone przygody wśród palm, w krainie lwów, słoni i wielbłądów.

Czas spędzony na zabawie szybko minął. Na zakończenie w zabawie ruchowej nastąpił wybór „ Bananowego Króla" , któremu udało się najwięcej chwycić dla małpki jej ulubionego przysmaku czyli bananów.