• Miejskie Przedszkole Nr 2 w Jeleniej Górze

Dzieci z Miejskiego Przedszkola nr 2 zaangażowały się w pomoc dla Kasisi!

Poniżej zamieszczamy nadesłaną do nas fotorelację:

Dzieci z Przedszkola nr 2 w Jeleniej Górze dnia 23 lutego wybrały się w daleką podróż na czarny ląd Afryki. Naszej wycieczce towarzyszyły rytmy afrykańskie grane przez zaproszonych gości, uczniów szkoły muzycznej Juliana Posadowskiego i Adriana Janulewicza. Dzieci "rwaly" się do wspólnego muzykowania na instrumentach perkusyjnych. Kolega murzynek Bambo opowiedział o sierocińcu w KASISI w dalekiej Afryce.

Przedszkolaki wraz z Wychowawcami wspierają Kasisi również poprzez "Adopcję serca"!

Data: 13.02.2017r.

Data: 28.02.2017r.

Data: 09.03.2017r.

Data: 09.04.2017r.

Data: 09.05.2017r.

Data: 09.06.2017r.

Zadanie nr 1 - Kreatywność - Zaskocz nas

Poniżej przedstawiamy nadesłaną do nas relację oraz zdjęcia:

Zabawne przygody rezolutnej małpki Fiki-Miki opisane przez Kornela Makuszyńskiego były pretekstem do podjęcia kolejny raz tematu „ Fundacji Kasis ", tym razem z 4-latkami z grupy „ Iskierek "  Miejskiego Przedszkola 2 w Jeleniej Górze.  Zajęcia „ Małpka Fiki Miki zaprasza do Afryki" ukazały dzieciom nieznany świat gorącej Afryki, widziany oczami  małpki i społeczności Sierocińca Kasisi. ( dzieciom ukazano świat prawdziwy, uważając jednak by nie zbliżyć się do nieprzekraczalnej granicy dziecięcej percepcji ). Podczas zabawy wykorzystano innowacyjną pomoc dydaktyczna, ( zdobyła tytuł ZABAWKI ROKU 2016 ) która pomogła dzieciom przenieść się w wyobraźni na afrykański ląd.

Bohaterowie Małpkę Fiki-Miki i jej przyjaciela, Murzynka Goga-Goga, znanej książki Kornela Makuszyńskiego, rozpoczynając wielką wędrówkę po Czarnym Lądzie Afryki przeżywają niezliczone przygody wśród palm, w krainie lwów, słoni i wielbłądów.

Czas spędzony na zabawie szybko minął. Na zakończenie w zabawie ruchowej nastąpił wybór „ Bananowego Króla" , któremu udało się najwięcej chwycić dla małpki jej ulubionego przysmaku czyli bananów.

Gratulujemy kolejnej akcji w Przedszkolu!

Poniżej zamieszczamy nadesłaną do nas fotorelację:

W naszym przedszkolu w dniach 6 – 9 czerwca 2017 odbyła się wystawa „ POZNAJEMY CZARNY LĄD AFRYKI ". Miała za zadanie przybliżyć dzieciom tajemnice Afryki i pobudzić empatie naszych wychowanków w stosunku do dzieci sierocińca Kasisi. Maluchy dowiedziały się, jacy ludzie zamieszkują ten kontynent oraz poznały ich zwyczaje i tradycje. Zobaczyły, jak wyglądają i ubierają się Afrykańczycy, jak barwne są ich stroje i domy, tak odmienne od architektury europejskiej. Poza tym dowiedziały się, jakie zwierzęta żyją na kontynencie i jakie tam rosną rośliny. Na zakończenie chętne dzieci zadeklarowały swoją chęć aktywnego uczestniczenia w akcji fundacji " Ozłacamy Kasisi " poprzez przynoszenie grosików do naszej coraz cięższej skarbonki.

Dzień Dziecka! - kolejna akcja przedszkolaków

Poniżej zamieszczamy nadesłaną do nas fotorelację:

Dnia 2 czerwca 2017, jak co roku odbył się festyn z okazji Dnia Dziecka. Dzięki  sprzyjającej aury, maluchy wraz z rodzicami bawiły się wyśmienicie. Było malowanie twarzy, występy dzieci, loterie fantowe, wspólne tańce i śpiewy, zabawy ruchowe i muzyczne, a także wiele innych atrakcji. To wszystko czekało na dzieci z Miejskiego Przedszkola Nr 2 w Jeleniej Górze  z okazji święta maluchów na Festynie Rodzinnym. Wspólne obchody Dnia Rodziny i Dnia Dziecka był także okazją do zapoznania się z trudną sytuacją dzieci z Sierocińca Kasisi i  podzielenia się sercem. Wesoły klaun zachęcał do hojności rodziców naszych wychowanków.

Dzień Mamy z Kasisi w tle:)

Poniżej zamieszczamy nadesłaną do nas fotorelację:

Dnia 25 maja 2017 dzieci z grupy II " Iskierki" zaprosiły swoich rodziców do przedszkola na uroczystość Dnia Matki i Dnia Ojca. Z tej okazji popłynęły serdeczne życzenia. Dzieci odczuwając wielką radość z goszczenia swoich rodziców  i możliwości obdarowywania ich czymś od siebie zaprezentowały swoje umiejętności podczas; recytowania wierszy i śpiewu piosenek oraz tańców. Uczestnicy spotkania na koniec aktywnie włączyli się w konkurs-zbiórkę w ramach akcji "Ozłacamy Kasisi ". Duże brawa dla hojności mam, które oczywiście wygrały !

Brawa za zaangażowanie!

Dnia 13.06 2017 dzieci z Miejskiego Przedszkola nr 2 obejrzały multimedialną prezentację "Pozdrowienia z Afryki", którą otrzymały od dzieci z Sierocińca Kasisi. Podczas wspólnej zabawy i śpiewania piosenki "Simama ka" dzieci miały okazję do nauki języka afrykańskiego. A muzyka afrykańska i piosenka " Dżungla" zaprosiła do rytmicznych tańców.