• Niepubliczne Przedszkole "U Kubusia Puchatka" w Oleśnicy

Dzieci z Przedszkola "U Kubusia Puchatka" w Oleśnicy przystąpią do pełnej wersji akcji "Ozłacamy Kasisi". Mamy nadzieję, że będzie to miła, afrykańska przygoda dla dzieci jak i Wychowawców!

Zadanie nr 1: Święta w Kasisi

Wsparcie: 339zł

Data: 29.03.2016

W związku z realizacją zadania z przyjemnością przyznajemy 2 serca z Drzewka Kasisi :)

Dzieci z Przedszkola "U Kubusia Puchatka" zrealizowały pierwsze zadanie! Gratulujemy! Jesteśmy pod wrażeniem nadesłanej fotorelacji, którą zamieszczamy poniżej:

Nasze przedszkole wzięło po raz drugi udział w akcji zorganizowanej przez Fundację Kasisi, założoną przez Szymona Hołownię i wspierającą Dom Dziecka w Kasisi w Zambii, pod hasłem „Ozłacamy Kasisi”.
    Realizację zadań rozpoczęliśmy od obejrzenia prezentacji multimedialnej. Dzieci z grupy "Tygrysków”,  „Kangurków”, „Maleństw”, „Puchatków” i „Sów” dowiedziały się jak w Kasisi obchodzi się święto Wielkiej Nocy. Prezentacja ta miała także na celu przybliżenie warunków życia dzieci z Domu Dziecka z wioski w Kasisi w Zambii, ukazując ich trudne warunki bytowe. Przedszkolaki wykonały piękne kolorowanki (pisanki z bibułą w kolorach flagi Zambii, kartki z logiem fundacji). Ponadto przedszkolaki wykonały piękne dekoracje świąteczne na kiermasz. Dzieci ozdabiały babeczki we wzorki związane ze świętami wielkanocnymi m.in. bazie. Malowały i ozdabiały także duże pisanki styropianowe, czyli "Zambijskie Pisanki", jajka z papierowej wikliny dekorowały serduszkami w kolorach jakie występują w logo fundacji. Dzieci wykonały także zajączki z siana oraz torebki na słodycze. Zachęciliśmy rodziców wraz z dziećmi m.in. do włączenia się w akcję poprzez zakup naszych ozdób świątecznych. Wychowawcy grup mieli także za zadanie poinformować rodziców o innych możliwościach zasilenia fundacji m.in. wpłat na konto czy skorzystanie z BONÓW „Spiżarnia dla Kasisi” lub„Rozpieszczalnik”.

Relacja z II Wielkiego Finału akcji:

Wsparcie: 170zł

Data: 20.06.2016

Dnia 16 czerwca dzieci z Niepublicznego Przedszkola „U Kubusia Puchatka” obchodziły Dzień Dziecka Afrykańskiego w ramach akcji „Ozłacamy Kasisi”. Tego dnia  przedszkolaki były przebrane w afrykańskie stroje, czyli miały na sobie wzorzyste bluzki oraz kolorową, etniczną biżuterię. Niektóre dzieci przyniosły do przedszkola przedmioty, które przywiozły z dalekich wypraw z krajów Afryki m.in. instrumenty (bębenki wykonane z drewna, grzechotki) jak i również maski, figurki, naszyjniki, piasek z Sahary czy różę pustyni. W tym dniu rozbrzmiewała muzyka afrykańska do której dzieci tańczyły.
    Ponadto nasze przedszkole zorganizowało loterię fantową z której zyski przeznaczone będą na zakup najpotrzebniejszych rzeczy afrykańskim dzieciom. Rodzice chętnie wraz z dziećmi brali udział we wspólnej inicjatywie dla dobra potrzebujących. Z radością informujemy, iż z naszej loterii udało nam się zebrać kwotę: 170 złotych. Poniżej nasza wspaniała fotorelacja! :)