• Prywatne Gimnazjum i Liceum im.I.J.Paderewskiego w Lublinie

FINAŁ

Data: 23.06.2017

Wsparcie: 1255

Z radością informujemy, iż finałowa impreza kończąca tegoroczną edycję akcji „Ozłacamy  Kasisi” została przeprowadzona 13 czerwca na holu naszej szkoły. Był to „Truskawkowy piknik” w czasie, którego uczniowie klasy 2x serwowali truskawki w różnej postaci ale nie tylko.
    Ważną częścią finału był kiermasz prezentowych torebek papierowych wykonanych z gazet  przez samych uczniów a także praktycznych toreb uszytych prze jedną z uczennic w trakcie trwania pikniku również z materiałów „odpadowych”. Ponadto uczniowie klasy 1B naszego liceum prowadzili warsztaty z wykorzystania papieru gazetowego do wyprodukowania torebek lub wikliny papierowej.
    Uczniowie wyjątkowo zainteresowali się tego rodzaju rękodziełem dlatego mamy nadzieję na kontynuowanie nasze akcji w przyszłym roku z  jeszcze większym rozmachem.
    Ostatecznie w całej akcji udało nam się zebrać kwotę 1255 zł którą z radością przekazaliśmy naszym rówieśnikom z Kasisi.

Uczennice klasy 1B  dzielnie prowadziły warsztaty z „Reanimacji gazety”, które w trakcie Wielkiego Finału cieszyły się dużym  powodzeniem.

Truskawki były bohaterkami naszego finału.

Dzieło rąk wielu naszych uczniów- produkt warsztatów pod hasłem „Reanimacja Gazety”

W trakcie finału trwa szycie” Ekotoreb” z materiałów z odzysku.

Zadanie nr 1 - Relacje Międzyludzkie

Data: marzec 2017

Zapoznanie uczniów szkoły i rodziców z działalnością Fundacji  Kasisi, promowanie zdrowej „przekąski”.
    Ciasta upieczone przez uczniów musiały zawierać „zdrowe składniki” typu marchew, burak, ziarna, orzechy i sprzedawane były wyłącznie w zestawie z owocami lub marchewką.

Zadanie nr 2 - Zaskocz Nas

1.    Tytuł :    Reanimacja  gazety
    2.    Cel :
    Zwrócenie uwagi uczniów na możliwości wykorzystania gazet przeznaczonych na makulaturę w praktyczny sposób.
    Pokazanie jak w prosty sposób wykonać torbę prezentową z gazety.
    3.    Planowany wynik
    Wykonanie  torebek  prezentowych z przeznaczeniem  na sprzedaż w celu zdobycia środków  dla sierocińca w Kasisi.

Podsumowanie realizacji
    1.    Czas
    Projekt był realizowany na lekcjach wychowawczych i poza lekcjami w dniach od 1 do 10 czerwca.

3.    Efekty
    Wyprodukowano 18 torebek prezentowych z czego większość została sprzedana  i zamieniona na realną pomoc dla mieszkańców sierocińca w Kasisi w czasie Wielkiego Finału.