• Przedszkole Niepubliczne "Wesołe Serduszka" w Bydgoszczy

Otrzymaliśmy pierwsze wsparcie od Przedszkolaków. Dziękujemy!

Data: 25.04.2017r.

Wsparcie: 927,65zł

KIERMASZ ŚWIĄTECZNY
    Czas trwania akcji: 10-14.04.2017
    Tuż przed Świętami Wielkanocnymi w naszym Przedszkolu zorganizowaliśmy Kiermasz Świąteczny. Cieszył się on ogromnym zainteresowaniem. Można było zakupić ciekawe wielkanocne ozdoby. Dodatkowo większość tych pięknych ozdób wykonana była z surowców wtórnych.
    W ten sposób udało nam się uzbierać 927,65 zł. Wszystko dla Fundacji Kasisi i jej podopiecznych.

Zadanie nr 1 - Relacje Międzyludzkie

Data: 08.05.2017r.

REALIZACJA ZAJĘĆ „LEKCJA PROSTO Z AFRYKI – RELACJE MIĘDZYLUDZKIE”
    W kwietniu grupa „Mądre Sowy” odbyła „podróż” do Afryki. Celem tych zajęć było zapoznanie się z językiem gestów oraz kulturą życia mieszkańców Zambii. Na początku dzieci spróbowały odszukać na globusie, gdzie znajduje się Afryka. Następnie obejrzały filmik o znaczeniu gestów, okazujących życzliwość i szacunek w krajach afrykańskich. Nauczyły się także kilku zwrotów grzecznościowych w języku nyanja. A na koniec wykonały pracę plastyczną pt. „Afryka”.

Zadanie nr 2 - Kreatywność - Zaskocz nas

Data: 08.05.2017r.

REALIZACJA ZAJĘĆ „WYPRAWA W ŚWIAT PRAWDZIWEJ KREACJI I WYOBRAŹNI”
    W marcu grupa „Pszczółki” wzięła udział w zajęciach, w trakcie których zobaczyła jak Afrykańczycy wykorzystują tzw. „odpady”. Dzieciaki postanowiły wspólnie z rodzicami również wyczarować coś fajnego z niczego. Każdy przygotował przepiękny wazonik ze słoiczków po jogurcie. Następnie wazoniki te przeznaczone były na kiermasz świąteczny, który odbył się w naszym przedszkolu.

WYSTAWKA „ZACZAROWANE ŚMIECI”

Aby pokazać dzieciom, że nawet z „niepotrzebnych rzeczy” można coś wyczarować, każda z grup przygotowała „Zaczarowany śmieć”. W ruch poszły pudełka, nakrętki, gazety, rolki od papieru toaletowego, płyty…. I powstały CUDA.

FINAŁ

Data: 03.07.2017r.