• Przedszkole nr 26 w Tychach

Przedszkolaki z Przedszkola nr 26 w Tychach przyłączyli się do akcji "Ozłacamy Kasisi". Dzieci wraz ze swoimi Wychowawcami wezmą udział w Wielkim Finale. Życzymy dużo dobrej zabawy i wspaniałej afrykańskiej przygody!

Zadanie nr 1: Zaskocz Nas

Data: 24.06.2016

Poniżej zamieszczamy nadesłaną do nas fotorelację:

Grupa „Podróżnicy” realizowała dodatkowy indywidualny projekt „Zaskocz nas” zgodnie z wytycznymi przekazanymi przez Fundację.
    Celem tego projektu było przybliżenie Rodzicom przedszkolaków działalności Fundacji Kasisi oraz zaproponowanie ciekawszej formy zbiórki pieniężnej  w czasie uroczystości grupowej „Dzień Rodzinny”.
    Koordynator akcji w naszym przedszkolu – wychowawczyni grupy „Podróżnicy” wykonała zdjęcia przedstawiające codzienne zajęcia swoich wychowanków. Znalazła również sponsora, który pokrył wydatki związane z wywołaniem zdjęć oraz zakupem antyram do oprawy fotografii.
    Wywołane zdjęcia zostały umieszczone w antyramach i oznaczone informacją o charytatywnym charakterze aukcji. Następnie zostały one wyeksponowane na specjalnie przygotowanej galerii stworzonej we współudziale Rodziców.
    Każdy Rodzic miał możliwość zakupienia zdjęcia swojego dziecka i jednocześnie wsparcia Fundacji Kasisi.
        Ponadto w czasie uroczystości w grupie „Podróżnicy” została przeprowadzona licytacja zdjęcia z autografem naszego absolwenta piłkarza Arkadiusza Milika,  co przyczyniło się do podwyższenia  sumy znajdującej się w puszce.
    Zbiórkę datków pod nadzorem koordynatora prowadził Rodzic oraz z grupy „Podróżnicy” oraz jego dziecko.

Relacja z II Wielkiego Finału:

Data: 24.06.2016

Wsparcie: 730,33

Zamieszczamy nadesłaną do nas relację oraz zdjęcia!

Nasze przedszkole po raz drugi przystąpiło do  „Ozłacamy Kasisi”.
    Realizację II edycji akcji rozpoczęliśmy tydzień przed wielkim finałem.

Pierwszym punktem naszych działań było oglądanie przez nasze przedszkolaki prezentacji multimedialnej opracowanej przez koordynatora w oparciu o otrzymane materiały. Dzieci miały możliwość poznać Kasisi i zdobyć  wiele istotnych informacji, takich jak:
    –    znaczenie poszczególnych symboli znajdujących się na logo Fundacji,
    –    mieszkańców Domu Dziecka i osoby pracujące w Kasisi,
    –    potrzeby podopiecznych Fundacji,
    –    sposoby pomocy,
    –    dotychczasowe efekty pracy Fundacji.
    Prezentacja wywarła na przedszkolakach bardzo duże wrażenie i mimo że to maluchy, miały wiele pomysłów na to - jak pomóc kasiskim dzieciakom.

Na zakończenie prezentacji każda grupa dostała list z zadaniem do wykonania.
    •    Nasze maluszki czyli grupy „Słoneczka” i „Krasnoludki” miały za zadanie wykonać ze swoimi Paniami logo Kasisi.
    •    Grupa „Nutki” wykonała worek z prezentami dla dzieci z Kasisi.
    •    Grupa „Ekoludki” „odbyła” wizytę w Kasiskim garażu i zabawiła się w mechaników. Zadanie na kartach pracy nie było bardzo trudne i nasze starszaki poradziły sobie z jego wykonaniem.
    •    Dzieci z grupy „Kropelki” wykonały pracę pod hasłem „Marzenia dzieci z Kasisi – marzenia dzieci z Polski”.
    •    Starszaki z grupy „Żeglarze” wybrali się do spiżarni. Dzieci przypomniały zasady zdrowego odżywiania, poznały jakie produkty znajdują się w kasiskiej spiżarni, wykonały zadanie na karcie pracy.
    •    Dzieci z grupy „Podróżnicy” kolorowały kartę pracy pt. „Logo Kasisi”.

Wystawa wszystkich prac została  wyeksponowana w przedszkolnej szatni i galeriach plastycznych w salach.

Z uwagi na to, iż nasze przedszkole nie organizowało w bieżącym roku Festynu  Rodzinnego, zbiórka pieniędzy do puszek odbywała w czasie grupowych uroczystości z okazji Dnia Mamy i Taty.

Zgodnie z zasadami określonymi przez regulamin, w obecności Dyrektora, koordynatora i przedstawiciela Rodziców nastąpiło otwarcie puszek nr 56.
    Komisyjnie zostały przeliczone znajdujące się tam pieniądze. Zebrana kwota wyniosła  730,33  zł.

Dzięki akcji „Ozłacamy Kasisi”  dzieci z naszego przedszkola i ich Rodzice oraz członkowie społeczności lokalnej mieli  możliwość poznania warunków życia dzieci w odległej Zambii. Informacje dostarczone dzieciom w czasie prezentacji oraz oglądane obrazy z pewnością uczyniły je bogatszymi i bardziej uważnymi oraz otwartymi na potrzeby innych.

Wszystkie nasze działania były na bieżąco prezentowane na profilu naszego przedszkola na portalu Facebook pod nazwą: Przedszkole nr 26 w Tychach.