• SPK im. Jana Pawła II przy Ambasadzie RP w Brukseli z siedzibą przy Polskiej Misji Katolickiej

Działania uczniów SPK im. J.P. II przy Ambasadzie RP w Brukseli - dziękujemy!

Loteria

wsparcie: 4013

data: 18.07.2017r.

Poniżej zamieszczamy nadesłaną do nas fotorelację:

Finał akcji „Ozłacamy Kasisi” w SPK im. Jana Pawła II przy Ambasadzie RP w Brukseli z siedzibą przy Polskiej Misji Katolickiej

O działaniach naszych uczniów można przeczytać w magazynie polonijnym:

Koniec roku szkolnego oznaczał dla naszych uczniów nie tylko ostatnie sprawdziany, ale także zaangażowanie w akcję charytatywną!

W tym roku nasza szkoła polonijna, mieszcząca się w Brukseli, po raz pierwszy włączyła się w III edycję ogólnopolskiej akcji „Ozłacamy Kasisi”.

NIEZWYKŁA LEKCJA PROSTO Z AFRYKI

W maju przeprowadziliśmy w szkole podstawowej i gimnazjum lekcje na podstawie materiałów przysłanych przez fundację. Uczniowie poznali dzięki temu zupełnie odmienny świat podopiecznych „Kasisi” oraz warunki życia w Zambii, a następnie, podczas burzy mózgów, samodzielnie zaproponowali sposób zebrania pieniędzy dla afrykańskich dzieci. Przygotowali także plakaty na temat fundacji, informujące o jej działaniach.

SŁODKA KAWIARENKA

Jesteśmy dumni z naszych uczniów, ponieważ entuzjastycznie przystąpili do realizacji projektu. Szczególnie dziękujemy uczniom klas piątych i szóstych, którzy bardzo zaangażowali się w zbiórkę. Wymyślona i przeprowadzona przez nich akcja sprzedaży w szkole własnoręcznie upieczonych ciast, ciasteczek i naleśników okazała się ogromnym sukcesem. Przez cały maj (bo wtedy realizowaliśmy projekt) ze sprzedaży wypieków zebraliśmy dzięki naszym uczniom aż 330 euro!

FINAŁ – LOTERIA

Ale to nie wszystko. Jako główne działanie podczas finału akcji szóstoklasiści zaproponowali loterię, którą przeprowadziliśmy 10 czerwca – w trakcie szkolnego Dnia Dziecka. Dochód ze sprzedaży losów wyniósł 630 euro! Nie udałoby się jednak tego osiągnąć, gdyby nie pomoc i zaangażowanie ze strony wszystkich uczniów, którzy przynieśli fanty – zabawki i książki. Jeszcze raz Wam dziękujemy!

Dochód z całej akcji, czyli 960 euro (4013 zł), został przelany na polskie konto fundacji „Kasisi” w lipcu.

SPK im. Jana Pawła II przy Ambasadzie RP w Brukseli
    z siedzibą przy Polskiej Misji Katolickiej