• Szkoła Podstawowa nr 5 im. Aleksandra Janowskiego w Bolesławcu

Uczniowie Szkoły Podstawowej w Bolesławcu przekazali nam wsparcie ze swojej akcji "Słodka Środa". Dziękujemy!

wsparcie 10.05.2017: 1519,22 zł

wsparcie: 19.05.2017: 629,92zł

Zadanie nr 1 - Relacje Międzyludzkie

wsparcie: 825,36 zł

data: 24.05.2017r.

Poniżej zamieszczamy nadesłaną do nas fotorelację:

O KASISI…
    W  marcu cała społeczność naszej szkoły wprowadzono została w świat Fundacji Kasisi.
    Zapoznaliśmy się  z ideą projektu „Ozłacamy Kasisi 2016/2017” i założycielem Fundacji - Szymonem  Hołownia.
    Plakaty  o Fundacji Kasisi zamieściliśmy na tablicach informacyjnych naszej szkoły,  na stronie internetowej szkoły oraz szkolnym facebooku tak, aby każdy mógł dowiedzieć się jak najwięcej o projekcie.
    Ogłosiliśmy akcję zbiórkową do puszek Kasisi.

Zadanie nr 1  - Relacje Międzyludzkie
    Wykonaliśmy pierwsze zadanie!!!
    Wraz z wychowawcami zapoznaliśmy się z działalnością kasiskiego sierocińca. Poznaliśmy sylwetki zambijskich uczniów i ich codzienne życie. Aby przybliżyć sobie obyczaje panujące w Zambii odegraliśmy scenki z powitań oraz spotkań, zaprezentowane na przesłanych filmach. Możemy powiedzieć, że potrafimy m.in. przywitać się, podziękować w języku nyanja.
    DZIECI-DZIECIOM, tak zatytułowaliśmy nasze działania w ramach projektu „Ozłacamy Kasisi 2016/2017”.  Po zapoznaniu się z historią życia dzieci w Kasisi, postanowiliśmy, napisać do nich listy. To było nasze wspólne klasowe zadanie. Już niebawem napisane listy dotrą do naszych afrykańskich kolegów .
    A co najważniejsze,  wsparliśmy również finansowo naszych zambijskich przyjaciół. W myśl hasła „Przybij piątkę” każda klasa zbierała do swoich skarbonek pieniążki [dobrowolnie] na pomoc dzieciom z Afryki. Udało nam się zebrać 890,00 zł.

Zadanie nr 2 - Zaskocz nas

wsparcie: 200 zł

data: 29.05.2017r.

Poniżej zamieszczamy nadesłaną do nas fotorelację:

Drugie zadanie też już za nami!!!
    Mieliśmy okazję  dowiedzieć się,  jak ważne jest nadawanie „drugiego życia” przedmiotom wykonanym z surowców wtórnych. W ramach tego zadania każda klasa wykonała plakat ( dowolną techniką) promujący projekt „Ozłacamy Kasisi 2016/2017”. Odbył się również pokaz mody ekologicznej, który przedstawiał niesamowite stroje wykonane z odpadów.
    W celu zebrania jak największego wsparcia finansowego dla Kasisi, postanowiliśmy zorganizować akcję „Słodka Środa”, cyklicznie raz w tygodniu sprzedawaliśmy ciasto. Każda klasa wykazała się ogromnym zaangażowaniem. Pomogli nam w tym oczywiście  rodzice, którzy wykonali przepyszne wypieki. Za co bardzo im dziękujemy.