• Szkoła Podstawowa Nr 9 w Kaliszu

Uczniowie SP nr 9 zaangażowali się w pomoc dla Kasisi świątecznym kolędowaniem!

Wsparcie 14.02.2017r.: 350,0zł

Wsparcie z bonów dla Spiżani Kasisi: 360zł

Poniżej przedstawiamy nadesłaną do nas fotorelację:

W tym roku po raz pierwszy, kolędnicy misyjni, czyli członkowie Koła Misyjnego z naszej Szkoły nawiedzili mieszkańców osiedla Rajsków. Wszystko rozpoczęło się 6 stycznia 2017 podczas Eucharystii o godz. 11 gdy nastąpiło uroczyste rozesłanie Kolędników Misyjnych. Kolędowało 11 dzieci przebranych za Świętą Rodzinę, pasterzy, aniołów i dzieci z Tajlandii. Prowadziła nas Gwiazda Betlejemska. Mieszkańcy nie żałowali ofiar na cele misyjne i słodyczy na pokrzepienie kolędników. Chociaż mróz dał się nam we znaki to jednak zapał misyjny i chęć spełnienia przyjemności innym, rozweselenia i przepowiadanie Dobrej Nowiny o Narodzeniu Syna Bożego rozgrzewały nasze serca i stopy podczas wędrowania od domu do domu. Dziękujemy wszystkim, którzy otworzyli przed nami swe mieszkania i serca. Mamy nadzieję, że kolędowanie w przyszłym roku będzie jeszcze bardziej owocniejsze i okazalsze.

Otrzymaliśmy kolejne wsparcie od uczniów!

Wsparcie 08.03.2017r.: 180,0zł

Zadanie nr 2 - Zaskocz Nas

data: 24.05.2017r.

wsparcie: 1200zł

wsparcie z bonów: 234zł

Poniżej zamieszczamy nadesłaną do nas fotorelację:

Lekcja nt. budowania Relacji Międzyludzkich na podstawie relacji, jakie tworzą nasi Przyjaciele z Kasisi została przeprowadzona we wszystkich klasach edukacji wczesnoszkolnej naszej Szkoły. Dzieci mile zaskoczone nowymi formami pozdrowień bardzo szybko je przejęły dla siebie i na szkolnym korytarzu można było zauważyć pozdrowienia afrykańskie (szczególnie wobec siostry katechetki). Następnie przeniosły je na grunt rodzinny budząc duże zainteresowanie dziadka i babci:)
    Zasiane ziarno niesienia pomocy rówieśnikom z Kasisi zaczęło szybko kiełkować nowymi pomysłami OZŁACANIA KASIS. Dzieci postanowiły wrzucać do puszki pieniążki za stracone ząbki, które otrzymywały od „WRÓŻKI ZĘBUSZKI” (150 zł)
    Nabożeństwa Drogi Krzyżowej z udziałem dzieci zawsze kończyły się informacją jak i gdzie można wspierać Kasisi. Dziewczynki z Koła Misyjnego z radością stały przy wyjściu z kościoła trzymając firmową puszkę:) (800 zł)
    Po zapoznaniu się, co można zrobić z surowców wtórnych, dziewczynki z Koła Misyjnego uszyły ze zbędnych kawałków materiału małe słonie, kawałeczkami kolorowego papieru oklejały puszki po napojach i powstały w ten sposób kolorowe grzechotki a z resztek włóczki uszyły barwne laleczki. Wszystko można było podziwiać i kupować na kiermaszu misyjnym podczas szkolnych zebrań z rodzicami oraz przy parafialnym kościele podczas Białego Tygodnia po I Komunii Świętej. (250 zł)

FINAŁ

Wsparcie 27.06.2017r.: 250,0zł

Wsparcie 23.06.2017r.: 50zł

Poniżej przedstawiamy nadesłaną do nas fotorelację:

12 czerwca 2017 – FINAŁ
    Tego właśnie dnia w naszej Szkole nastąpiło zakończenia akcji OZŁACAMY KASISI. Przebrani za Afrykańczyków, pełni radości i zadowolenia z przeprowadzonych dotychczasowych zadań, spotkaliśmy się na Sali gimnastycznej przystrojonej portretami naszych rówieśników z Czarnego Lądu. Piosenka Chwała Tobie Panie rozpoczęła nasz FINAŁ połączony z coroczną OLIMPIADĄ MISYJNĄ. Mieliśmy również GOŚCI z Afryki, co widać na zdjęciach. Wszyscy zebrani, a było prawie 180 osób, zapoznali się z dotychczasowym naszym dorobkiem zadaniowym i finansowym oraz historią Dnia Dziecka Afrykańskiego. Wielu z podziwem i satysfakcją biło nam brawo za wykonaną pracę. Później GOŚCIE opowiadali o swoich doświadczeniach misyjnych, uczyli nas tańców liturgicznych a między ich opowiadaniami rozgrywaliśmy zawody sportowe np. SŁONIOWE NOGI Radość, entuzjazm, uśmiech cały czas nam towarzyszyły nawet gdy GOŚCIE częstowali nas kapentą . Pod koniec FINAŁU można było jeszcze pozyskać bony dla KASISI, zakupić afrykańską biżuterię lub złożyć do puszki ofiarę na sierociniec w KASISI. Tegoroczny udział w projekcie OZŁACAMY KASISI dał nam dużo satysfakcji. Pomógł rozwinąć pomysłowość z wykorzystaniem odpadów. Poznaliśmy lepiej sytuację dzieci w Afryce i zyskaliśmy nowych PRZYJACIÓŁ. Mamy nadzieję i WIELKĄ OCHOTĘ na udział w następnej edycji OZŁACAMY KASISI.

Dziękujemy!!!