• Zespół Szkół nr 1 im. Adama Mickiewicza w Lublińcu

Uczniowie z Zespołu Szkół nr 1 im. Adama Mickiewicza w Lublińcu dołączyli do akcji "Ozłacamy Kasisi" i przygotowują się do organizacji Wielkiego Finału. Postanowili również zaangażować się w realizację naszych bonów.

Dziękujemy i życzymy pomysłowego Finału!

BONY ŚWIĄTECZNE

Z przyjemnością zawiadamiamy, że Zespół Szkół nr 1 im. Adama Mickiewicza w Lublińcu zaangażował się w świąteczną akcję bonów w "Spiżarni w Kasisi" przekazując na ten cel wsparcie w wysokości 634 złotych. Serdecznie dziękujemy!

wsparcie: 634 złote

data: 10.01.2016

Za zrealizowane bony Wielkanocne otrzymaliśmy od uczniów kolejne wsparcie!

wsparcie: 159 złote

data: 01.04.2016

Zadanie 1: Zaskocz Nas

Uczniowie Zespołu Szkół nr 1 im. Adama Mickiewicza w Lublińcu pomyślnie zakończyli zadanie "Zaskocz nas", dodając od siebie podtytuł "Sukces Domina". Bardzo się cieszymy i gratulujemy sukcesu :)

wsparcie: 2606,96 złotych

data: 06.06.2016

Jeszcze raz dziękujemy, a poniżej zamieszczamy nadesłaną do nas relację oraz zdjęcia z kiermaszu :)

"Sukces domina”  pod takim hasłem wolontariusze Zespołu Szkół nr 1 im., Adama Mickiewicza w Lublińcu przystąpili do realizacji projektu Fundacji Szymona Hołowni ,,Ozłacamy Kasisi.”  Całej naszej akcji towarzyszyła przepiękna instalacja wykonana przez matkę wolontariuszki. Na 9 dużych, czarnych płytach, ułożonych jak kostki domina, umieszczono twarze dzieci afrykańskich. Zagadką była środkowa płyta z ,,lustrzanym okiem”. Wystarczyło się pochylić, aby spojrzeć do środka i znaleźć się w innej rzeczywistości, ……stając się dzieckiem czarnego lądu.

Na rzecz Fundacji zorganizowaliśmy: 2 dniowy  konkurs dla gimnazjalistów ,,Co wiesz o Kasisi”?, konkurs na plakat Dzień Dziecka Afrykańskiego, koncert ,, Serce dla Afryki”, stworzyliśmy w szkole ,,Rodzinę adopcyjną,  uczniowie już drugi  rok piszą listy do dzieci z sierocińca. Koniec V- Zbieranie funduszy: kiermasz ,,Dobrych serc”, wolontariusze piekli ciasta i ciasteczka, które nasze kasiskie anioły rozprowadzały wśród społeczności szkolnej, rodziców (podczas ostatniego zebrania) i żołnierzy JWK(pobierających naukę języków obcych w szkole), ”, rozprowadzaliśmy wśród społeczności szkolnej bony świąteczne , podsumowaniem całego projektu był Dzień Dziecka Afrykańskiego (z konkursami zabawami integracyjnymi oraz przepysznym tortem wykonanym przez naszą wolontariuszkę) , który zakończył się rozesłaniem w świat kolorowych balonów z  dołączoną informacją o Kasisi.

Uruchamiając machinę, jak klocki domina, wolontariusze  informowali społeczność całego powiatu lublinieckiego o olbrzymich potrzebach  dzieci z sierocińca w Zambii, wykorzystując materiały przysłane przez fundację. Do akcji włączona została cała społeczność  szkolna: uczniowie, nauczyciele, dyrekcja, personel administracyjny i obsługowy szkoły, rodzice uczniów i ich znajomi, żołnierze z Jednostki Wojskowej Komandosów w Lublińcu (zakaz fotografowania), miejscowi przedsiębiorcy, młodzież i nauczyciele powiatu lublinieckiego, którzy poparli realizację projektu swym podpisem. Mamy nadzieję, że zachęciliśmy zaproszone szkoły  do wzięcia udziału w projekcie w przyszłym roku.