• Zespół Szkół w Kąkolewie

Uczniowie sumiennie rozpoczęli przygotowania do Ozłacania Kasisi! Otrzymaliśmy pierwszą relację.

DOBRY PLAN TO PODSTAWA!
    13 marca Samorząd Uczniowski z opiekunem spotkał się, aby zaplanować wszystkie działania związane z projektem  „Ozłacamy Kasisi”.  Zapoznaliśmy się z przysłanymi materiałami, wyznaczyliśmy osoby odpowiedzialne za przygotowanie lekcji, zrobienie plakatów, opisywanie akcji, fotografowanie. Mamy zatem protokolantów, skarbnika, pomocników…  Każdy, zarówno ze szkoły podstawowej, jak i z gimnazjum znalazł coś dla siebie.  Zrobiliśmy burzę mózgów, spisaliśmy pomysły i ruszamy do działania!

Dziękujemy za wsparcie dla Kasisi!

Data: 02.05.2017r.

Wsprcie: 1255,52zł

Poniżej przedstawiamy nadesłane do nas relacje oraz zdjęcia:

Aby wesprzeć projekt „Ozłacamy Kasisi” przeprowadziliśmy szereg akcji,  podczas których uzbieraliśmy pieniądze na zambijski dom dziecka. W ramach wewnątrzszkolnej akcji „Ofiaruj drobniaka na afrykańskiego dzieciaka” sprzedawaliśmy ciasta. Uczniowie i nauczyciele chętnie wsparli fundację „Kasisi”, nie tylko wrzucając pieniądze do puszek, ale też piekąc słodkości.                                      Dzięki dobroci społeczności naszej Szkoły udało nam się zebrać aż 307zł 52gr.

KIERMASZ MEBLI, OZDÓB DOMU, WYPOSAŻENIA WNĘTRZ Z ODPADÓW
    Każda klasa z surowców wtórnych wykonała pracę, młodsi postanowili zrobić wazony, ramki do zdjęć, ozdoby, starsi pokusili się o fotel z butelek i worków na śmieci, stolik z tektur czy miotłę z plastiku. Wszystkie przedmioty można było podziwiać na wystawie na szkolnym korytarzu, później prace zostały sprzedane. Rodzice z podziwem kupowali pomysłowe rzeczy z odpadów .

Udało nam się zebrać  229 zł.

Na zebraniu z rodzicami sprzedawaliśmy kawę i herbatę. Rodzice chętnie korzystali z możliwości kupienia gorących napojów. Pieniądze ze sprzedaży wsparły dom dziecka w Kasisi. Aby rodzice mogli dowiedzieć się więcej na temat fundacji, rozdawaliśmy ulotki z informacjami o działalności organizacji Szymona Hołowni. Podczas tej akcji zebraliśmy 367zł.

Jeśli chodzi o cele charytatywne, to każdy sposób rozpowszechniania informacji jest dobry! Nasza szkoła wykazała się pomysłowośćią, jeśli chodzi o sposób przekazu. Wykorzystaliśmy wiele opcji, począwszy od standardowych artykułów w miejscowych gazetach, takich jak "Przegląd Osiecki", kończąc na udostępnianiu plakatów promujących Fundację i puszek przeznaczonych na zbieranie pieniądzy na rzecz Kasisi w różnych miejscach. Wiele informacji zamieszczaliśmy również w szkolnej gazecie "Do-Nos" przeznaczonej dla uczniów. Na wspaniały gest zdecydowała się jedna z uczennic naszej Szkoły, która postanowiła powierzyć jedną z wspomnianych wcześniej puszek firmie swojej rodziny. Wiemy, że bez tych działań nie udałoby się nam zgromadzić tak wielkiej sumy pieniędzy!

Jedna z uczennic naszej Szkoły zdecydowała się na wspaniały gest! Postanowiła powierzyć plakat promujący Fundację Kasisi i puszkę do zbierania pieniędzy firmie swojego taty. Przez miesiąc stała ona na honorowym miejscu, tym samym dając okazję do pomocy dzieciom.  Okazało się, że wiele osób bardzo chętnie przekazywało drobne sumy pieniężne na rzecz "Ozłacamy Kasisi", dzięki czemu udało nam się zgromadzić znaczną kwotę, aż 352 złoty! To kolejny dowód na to, że ludzie z naszej okolicy są zawsze skorzy do pomocy innym. Pamiętajmy, każdy sposób jest dobry, aby przybyć na ratunek innym, a szczególnie, jeśli chodzi o afrykańskie dzieciaki!

Zadanie nr 1 - Relacje Międzyludzkie

COŚ DLA NAJMŁODSZYCH
    Gimnazjalistki poprowadziły w najmłodszych klasach I-III SP lekcje o relacjach międzyludzkich. Uczniowie poznali sposoby komunikacji w Zambii, uświadomili sobie ważność gestów, uprzejmości, odpowiedniego zachowania. „Poznali” również swoich rówieśników z Afryki oraz ich język. Było dużo zabawy przy naśladowaniu gestów pokazanych na filmikach oraz przy próbach poprawnego wymawiania słów w języku nyanja.

Zadanie nr 2 - Zaskocz Nas

Poniżej przedstawiamy nadesłaną do nas relację oraz zdjęcia:

JAK ZASKAKUJĄ NASI UCZNIOWIE?

Po przeprowadzonej lekcji  o „bogactwie Afryki”, przemyśleniu co tak naprawdę jest już ostatecznie odpadem, po docenieniu kreatywności Zambijczyków, po poznaniu ich pomysłu na życie i rzeczywistości przyszedł czas na… pokaz mody! Z przyniesionych : butelek, makulatury, kartonów, folii, siatek, plastikowych nakrętek itd. Uczniowie wykonali pełne kreacje na różne pory roku. Praca w grupach przyniosła wiele radości, a efekty są niesamowite! Wsród młodszych królowała moda na biżuterię, powstały piękne naszyjniki, kolczyki i bransoletki. W grupach obmyślane były również pomysły na akcje, które wspomagałyby dzieci z Domu Dziecka prowadzonego przez Siostry.

Łacznie udało nam się zebrać aż 1255,52 zł. Bardzo cieszymy się, że mogliśmy dołożyć swoją cegiełkę i współpracować z Fundacją. :)

FINAŁ

data:13.06.2017

wsparcie: 440zł

FINAŁ PROJEKTU „OZŁACAMY KASISI”
    13 czerwca zorganizowaliśmy słodki kramik na rzecz dzieci z Afryki.  Dochód – 440 zł przekazaliśmy na konto fundacji, mając nadzieję, że sprawi podopiecznym sierocińca radość.  W Międzynarodowy Dzień Dziecka Afrykańskiego rano uczniowie wysłuchali audycji na temat rocznicy wydarzeń z 1976 roku w Soweto w Republice Południowej Afryki.
    Na facebooku zamieściliśmy film siostry Marioli przeznaczony na finał projektu.
    Cieszyliśmy się, że dzieci z Kąkolewa mogły poznać i pomóc dzieciom z Kasisi.