• Zespół Szkół w Skomlinie

Otrzymaliśmy wsparcie od Uczniów Zespołu Szkół w Skomlinie. Dziękujemy!

Data: 15.05.2017r

wsparcie: 1430zł

W Zespole Szkół w Skomlinie zdecydowano się na akcję „Babeczki dla Kasisi”. Wyznaczone klasy miały przynieść do szkoły upieczone w domu mufinki. Ustalono cenę - 1 zł za każdą babeczkę.
        Kilka dni przed całą akcją na ścianach szkoły pojawiły się gazetki szkolne o Fundacji Kasisi oraz plakaty zachęcające do kupna babeczek. Wszystkie plakaty i gazetki wykonali uczniowie pod nadzorem nauczycieli.
    W środę – 10 maja, z samego rana rozpoczęło się babeczkowe szaleństwo. Uczniowie klas I-III Szkoły Podstawowej sprzedawali babeczki upieczone przez ich rodziców. Mufinki były piękne. Można je było jeść oczami. A jak smakowały! Zainteresowanie nimi było tak duże, że osoby, które zwlekały z kupnem do drugiej przerwy, nie dostały już ani jednej – wszystkie były sprzedane. Dlatego podjęto decyzję o powtórzeniu przedsięwzięcia – ale tym razem zaplanowano podwoić ilość babeczek. W piątek – 12 maja uczniowie klasy IV-VI Szkoły Podstawowej oraz gimnazjaliści wystawili na sprzedaż równie piękne i smakowite mufinki.
    Ile ich było? Trudno oszacować, gdyż wielu uczniów przyniosło ich znacznie więcej, niż to wcześniej było zaplanowane (zarówno w środę, jak i w piątek). Jedno jest pewne – ich ilość przekroczyła 1000!

Cały dochód ze sprzedaży zasiliło konto Fundacji Kasisi. W sumie zebrano 1430 zł:

Klasy I-III SP        510,65 zł;
    Klasy IV-VI SP     423,70 zł;
    Gimnazjum            495,65 zł.

Kolejna akcja w Zespole Szkół w Skomlinie!

W Zespole Szkół w Skomlinie ogłoszono konkurs plastyczny pt.: „Życie w Kasisi”.
    Do konkursu zostali zaproszeni uczniowie wszystkich klas, a udział w nim był dobrowolny. Oddano ponad 70 prac. Najbardziej zaangażowali się najmłodsi – uczniowie klas I-III. Z gimnazjum wpłynęła tylko jedna praca.
    Konkurs składał się z dwóch etapów. Pierwszą selekcję prac przeprowadziła komisja nauczycieli. W drugim etapie konkursu odpowiedzialność za wybór najciekawszych prac plastycznych powierzono wszystkim uczniom oraz pracownikom szkoły. Na specjalnie przygotowanych kartkach do głosowania każdy wpisywał trzech swoich faworytów. Klasy I-III mogły głosować tylko na prace uczniów  IV-VI, a ich starsi koledzy i koleżanki z klas IV-VI oraz gimnazjaliści oceniali dzieła najmłodszych uczestników. Karty do głosowania wrzucano do urny. Głosy zostały policzone przez Samorząd Uczniowski.

Wyniki przedstawiają się następująco:

w kategorii klas I-III:
    pierwsze miejsce – Nikola Bryja z klasy II b
    drugie miejsce – Patryk Wołoszyn z klasy II a
    trzecie miejsce – Anna Osadnik z klasy II a

Spośród prac uczniów klas IV – VI:
    pierwsze miejsce – Martyna Syguła z klasy V a
    drugie miejsce – Bartek Urbanek z kalsy V b
    trzecie miejsce – Kinga Pilarska z klasy V b

Tak zdecydowali uczniowie naszej szkoły.

Na pierwszym etapie konkursu zatrzymały się losy pracy wykonanej przez Agatę Idasiak z klasy III B. Komisja doceniła, że uczennica jako jedyna z gimnazjalistów wzięła udział w konkursie. Praca jest niezwykła też ze względu na estetykę i psychologiczny aspekt jaki przedstawia. Dlatego postanowiła przyznać uczennicy nagrodę i pierwsze miejsce w kategorii klas gimnazjalnych.
     Dla zwycięzców przygotowano dyplomy i nagrody książkowe, ufundowane przez Radę Rodziców.

FINAŁ

Data: 30.06.2017r

wsparcie: 432,34 zł

Sprawozdanie z finału „Ozłacamy Kasisi”

Zakończenie projektu „Ozłacamy Kasisi” w Zespole Szkół w Skomlinie połączono z coroczną szkolną imprezą „Skomlin Biega” i miało ono miejsce w dniu 11.06.2017 r.

Podczas festynu uczniowie opowiedzieli o projekcie i o działaniach, jakie przeprowadzili w ramach tego projektu. Zachęcili wszystkich do wrzucania datków do puszek oraz do zakupu rzeczy z kiermaszu przygotowanego specjalnie na ten dzień. Początkowo planowano tylko wystawę rękodzieł wykonanych z „odpadów”, niepotrzebnych już rzeczy, zrobionych przez uczniów Szkoły Podstawowej. Inspiracją dla nich była lekcja pt.: „Kreatywność”. Sporo osób pytało o możliwość zakupy tych rzeczy, dlatego z dyrekcją szkoły podjęliśmy decyzje o ich sprzedawaniu. A co można było kupić? Największy wybór był w biżuterii z makaronu i wstążek. Były też wazony, poduszki, piórniki i skarbonki z plastikowych butelek, a także robot wykonany z kartonów, folii aluminiowej oraz plastikowych korków – praca zbiorowa klasy pierwszej. Wszystko zostało sprzedane! Nie ustalaliśmy cen – każdy mógł wrzucić tyle pieniędzy, ile uważał za stosowne.

Przygotowano także wystawę zwycięskich  prac w konkursie plastycznym pt.: „Życie w Kasisi”.

Uczniowie podziękowali wszystkim, którzy zaangażowali się w działania na rzecz sierocińca w Kasisi. Na koniec szkolny chór zaśpiewał nasz hymn projektu pt: „Heal the World” – „Ocalmy świat”.

Po otwarciu puszek i przeliczeniu pieniędzy okazało się, że podczas finału projektu zebrano 432,34 zł. W sumie na konto Fundacji Kasisi z naszej szkoły wpłynęło 1862,34 zł :)

Jako koordynator projektu jestem dumna z uczniów Zespołu Szkół w Skomlinie, za ich zaangażowania, otwartości i wrażliwości na potrzeby dzieci z Kasisi. Skończył się projekt, ale mam nadzieję, że to nie koniec naszych działań na rzecz innych... Dziękujemy za zaproszenie!:)

Koordynator projektu: Katarzyna Orłowska

DZIĘKUJEMY!!