• Pokolorowaliśmy razem

dziecięce marzenia

Zebraliśmy 100%

Wielka Świąteczna Impreza w Kasisi! Bilety po 50. złotych, tylko 300. miejsc przy stole!

Boże Narodzenie to w Kasisi naprawdę święty czas. Ze szkół w całej Zambii zjeżdżają się nasi uczniowie, dom nie przyjmuje wtedy gości. W Zambii nie odprawia się Pasterki, w wigilijny wieczór dzieciaki, odświętnie ubrane idą w procesji do kaplicy. Jedno z nich (dumne jak paw, bo to wielki honor) niesie figurkę Dzieciątka Jezus. Dzieci najpierw gorąco modlą się za wszystkich przyjaciół Kasisi (czyli za Was), figurka układana jest w żłóbku i wtedy zaczyna się śpiew kolęd.

Następny dzień jest jednym z najgłośniejszych w roku. Po wczesnym (11.00) obiedzie w jadalni przygotowywane są stoły z ciastami, napojami, balonami, czapeczkami, świątecznymi trąbkami. Z głośników lecą kolędy (i wybrana przez starszych chłopców bardziej taneczna muzyka). Każde z dzieci dostaje drobny prezent (książkę, zestaw do puszczania mydlanych baniek, dezodorant, długopis, grę itd. itp.). Dzieciaki kochają to świąteczne party - wreszcie mogą najeść się do woli słodkości, wybawić, wyskakać, wytańczyć, naśpiewać i nawygłupiać do oporu.

Jeszcze kilka lat temu imprezę w Boże Narodzenie organizował dzieciakom lusacki hotel Intercontinental. Wraz ze zmianą kierownictwa zwyczaj odwołano, a my nie bardzo wiedzieliśmy jak wytłumaczyć dzieciakom, że odtąd nie będą się już musiały szykować (a szykowały się bardzo) na ekscytującą podróż do miejsca, jakie oglądać mogą tylko w filmach. Wtedy na wysokości zadania stanęli od dawna wspierający Kasisi pracownicy linii British Airways, którzy w każde Święta pod wodzą Barbary McKay zjeżdżali z prezentami i słodyczami.

W październiku BA zamknęło biuro w Lusace, na święta nikt pewnie nie przyjedzie. Niedawno dowiedziałem się, że rękę wyciągnęło do nas lusackie lotnisko, które właśnie zaprosiło 120. dzieciaków w Wigilię by zwiedziły z przewodnikiem terminal, połaziły po samolotach, ma być też Mikołaj i jakieś drobne słodycze w prezencie.

To wielki gest, ale my chcielibyśmy, żeby dzieci miały też piękne Święta w swoim domu. W tym roku nie mamy innych sponsorów, mamy tylko siebie. Was. Chcemy żeby świąteczne party było jak najfajniejsze, żeby słodyczy choć w ten jeden dzień naprawdę było mnóstwo, żebyśmy mogli każdemu z naszych dzieciaków dać w prezencie coś małego, co wywoła uśmiech na jego twarzy - przypomni, że jest warte tego, żeby dostać coś zupełnie za darmo. Że jest dzieckiem i ma prawo być kochane, ma prawo o nic się martwić, bawić się i cieszyć z tego, co dostaje od swojej Rodziny. Od Sióstr i od Was, bo teraz i Wy nią jesteście.

Znamy już dobrze Waszą hojność. Ogłaszam więc wszem i wobec wielką zbiórkę na świąteczne party w Kasisi! Dzieciaków mamy obecnie ponad 250. (ale przybywa ich w niebywałym tempie), do tego dochodzą "mamy", Siostry, pracownicy - w sumie przy świątecznym stole zasiądzie więć 300. gości.

Szukamy więc 300. osób, które szykując swoje Święta, wpłacając przy okazji 50. złotych zorganizują też Święta któremuś z lokatorów Kasisi. W najbliższy poniedziałek osobiście ruszę na podbój centrum handlowego "Manda Hill" by zapolować na jakieś fajne drobiazgi dla maluchów. Wpłacać możecie jednak aż do samych Świąt, słodycze kupować będziemy pewnie w ostatnim momencie!

Chcesz zobaczyć jak Agnes tańczy z Memo, Joseph z Isaakiem zapychają się ciastem, Franek cieszy się z fajnego prezentu, a Theresa z Irene w świątecznych czapeczkach próbują śpiewać kolędy? Kup komuś z nich bilet na wielkie świąteczne party w Kasisi! A może kupi go także ktoś z Twoich znajomych, kto jeszcze o Kasisi nie słyszał? Wielu z nas wciąż zostawia wolne miejsce przy wigilijnym stole, może w tym roku pozwolisz by (na odległość, ale bardzo prawdziwie) usiadło przy nim jedno z naszych dzieci?

O tym, na ile zbliżamy się do celu naszej akcji będzie Was „informować” choinka znajdująca się na górze naszej strony. Będzie ona „nabierała kolorów” w miarę jak będzie przybywało chętnych, którzy włączą się w organizację świątecznego przyjęcia.

Dziękuję Wam za dobre serce!

Szymon Hołownia

23.12.2013 WSZYSTKIE MIEJSCA ZOSTAŁY JUŻ ZAJĘTE! DZIĘKUJEMY! ŚWIĘTUJEMY!

Gdybyście się zastanawiali jak się udała świąteczna impreza mamy dla Was dowód, że tradycji stało się zadość - skala hałasu, radości i śmiechu na najwyższym poziomie!!!!!

Wszystkie darowizny, które stanowią nadwyżkę kwoty potrzebnej do finalizacji projektu "Święta w Kasisi" lub te wpłacane po ukończeniu akcji będą kierowane na potrzeby projektu "Adoptuj z sercem".