Na początku był Szymon

Od kilku lat „moim“ miejscem jest Dom Dziecka Kasisi prowadzony w Zambii przez Siostry Służebniczki Maryi Panny Niepokalanie Poczętej z polskiej Starej Wsi. Sierociniec działa wyłącznie dzięki ofiarności ludzi dobrej woli i nie ma żadnego wsparcia ze strony państwa zambijskiego. Jego potrzeby są natomiast ogromne: wszystkim dzieciom trzeba zapewnić jedzenie, leki, ubranie i możliwość nauki.

Byłem w Kasisi już wielokrotnie i, patrząc na heroizm, z jakim siostry codziennie zabiegają o to, aby dzieciaki miały nie tylko bezpieczny dach nad głową, ale i jedzenie, pomoc medyczną, edukację, a gdy dorosną – wsparcie w znalezieniu pracy, mogę powiedzieć, że w Kasisi oddycha się wiarą przez skórę. To chrześcijaństwo w czystej postaci!

Przyjeżdżam tu dostatecznie długo, by mieć pewność, że każdy cent jest tu wydany optymalnie. Odpowiada mi filozofia tego miejsca, tak odmienna od spektakularnych działań hollywoodzkich gwiazd. Naśladowanie Angeliny Jolie to wykorzenianie dzieci z ich afrykańskiego domu. Adopcje do zachodnich rajów do niczego nie prowadzi. Zamiast fundować dzieciom traumę bycia emigrantem, Siostry w Kasisi robią wszystko, by w swojej ojczyźnie młody Zambijczyk stawał się mądrym, wrażliwym, kochającym człowiekiem, który będzie zmieniał swój kraj tak, by nieszczęścia było w nim coraz mniej. W ten sposób „kapitał“, który weń zainwestujemy, będzie procentował o wiele dłużej niż w życiu jednego pokolenia.

Obecnie w Kasisi jest około 250 dzieciaków, część z nich ma HIV, część ma już AIDS, a także gruźlicę, anemię, grzybicę etc. Na szczęście niektóre są całkiem zdrowe i potrzebują jedynie miłości i wsparcia.

11 kwietnia 2013 roku założyłem Fundację Kasisi. Bo sam nie dałbym rady zrobić tego, co zrobić tam trzeba. I dlatego, że nie chcę robić tego sam. Pomaganie to nie męka wyrzeczenia, a szczęście płynące z tego, że zyskuje się kompletnie nowy świat. Ja już w niego wsiąkłem, teraz kolej na Was.