• Święto Zmarłych w Kasisi..

2.11 kasiskie dzieciaki po mszy za wszystkich zmarłych mieszkańców Kasisi i kasiskich przyjaciół, przeszły w procesji na cmentarz. Leżą tu nie tylko dzieci (pochówki zaczęły się wraz z początkiem sierocińca, prawie sto lat temu), ale też wielu misjonarzy. Jakoś tak się utarło, że kasiski cmentarz postrzegany jest w całej Zambii jako dobre miejsce do czekania na zmartwychwstanie. Gdzie można mieć na nie więcej nadziei, niż w miejscu, gdzie - jak w Kasisi - jest tyle życia? Nasi Kasisjanie szczególnie długo modlili się na grobie Frania, przynieśli mu kwiaty... Wczorajszy dzień Kasisi zapamięta na długo również z innego powodu: koło 11.00 centralną Zambię dotknęło trzęsienie ziemi o sile około 4.1 stopni w skali Richtera. Wstrząs trwał długo, narobił mnóstwo huku, siostra Mariola opowiadała, że była pewna, że i u nas coś się zawaliło, na szczęście jakimś cudem obyło się bez ofiar i strat. Bogu dzięki.