• Ośrodek Szkolno- Wychowawczy w Radomsku

Uczniowie SOSW w Radomsku rozpoczęli "Ozłacanie Kasisi"! Dziękujemy!

Poniżej przedstawiamy nadesłaną fotorelację:

Cześć Wszystkim - to my- uczniowie SOSW w Radomsku. Są wśród Nas osoby o różnym stopniu niepełnosprawności fizycznej i intelektualnej. Chcielibyśmy podzielić się z Wami naszymi pomysłami na szerzenie dobrych relacji międzyludzkich i kreatywność, które zrodziły się w naszych głowach podczas realizacji III edycji projektu „OZŁACAMY KASISI”. Otóż zorganizowaliśmy wspólnie z naszymi nauczycielami w dniu 19 maja 2017 roku warsztaty; plastyczne, podczas których wspólnie i indywidualnie zarazem wykonywaliśmy piękne, kolorowe zakładki do książek oraz piękną biżuterię z papieru bogato zdobione wzorami afrykańskimi. Wszystkie te małe dzieła sztuki będziemy chcieli rozpowszechnić i sprzedać podczas podsumowania akcji w czasie festynu w dniu 7 czerwca….- ale o tym później, a wszystkie uzyskane środki przekazać na rzecz podopiecznych FUNDACJI KASISI.

W tym samym czasie odbywały się również warsztaty taneczne- utworem przewodnim, do którego tworzyliśmy choreografię i wplataliśmy gesty znane z Kasisi była piosenka Shakiry „Waka waka”. Śmiechu i dobrej zabawy było co niemiara. Wszyscy bawili się fantastycznie i uśmiech nie schodził nam z twarzy.

Zadanie nr 1 - Zaskocz Nas

„WARSZTATY TWÓRCZOŚCI WSZELAKIEJ”
    Na terenie placówki w dniu 19 maja zorganizowano warsztaty, podczas których wszyscy uczniowie mogli wykazać się posiadanymi zdolnościami, talentami i umiejętnościami. Zostali oni podzieleni na 5 grup; każda z nich składała się z 6-10 osób w różnym wieku, posiadanych zdolnościach i różnym stopniu niepełnosprawności intelektualnej i ruchowej. 1 grupa- uczniowie Zasadniczej Szkoły Zawodowej Specjalnej wzięła udział w warsztatach krawieckich z racji faktu, iż uczą się zawodu krawca i uczestniczyła w krojeniu i szyciu chust z materiałów kolorystycznie i wzorcowo inspirowanych Afryką.
    Chusty te szyte były z przeznaczeniem na sprzedaż podczas kiermaszu rękodzieła zaplanowanego na podsumowanie projektu. Pozostali uczniowie podzieleni zostali na 4 grupy; każda z nich uczestniczyła w następujących formach warsztatowych: warsztaty plastyczne- uczniowie wykonywali zakładki do książek- do ich zrobienia wykorzystano oryginalne serwetki z motywami flory i fauny afrykańskiej; warsztaty biżuterii- uczniowie wykonywali niepowtarzalne wisiorki, bransoletki i kolczyki z koralików drewnianych i papierowych, do przygotowania których wykorzystano metodę quilingu(nawijanie za pomocą specjalnej igły pociętych pasków papieru)- wszystkie wykonane w ten sposób ozdoby również trafiły na kiermasz; warsztaty taneczne- uczyliśmy się wspólnie nauczyciele i uczniowie układu tanecznego, do którego wpletliśmy gesty popularne wśród mieszkańców Czarnego Lądu; warsztaty kulinarne, podczas których przygotowywaliśmy wg przepisu i piekliśmy ciasteczka nazwane przez nas „afrykankami” z mąki jaglanej, wiórków kokosowych z dodatkiem cynamonu. Część z nich została wypróbowana, część trafiła na nasz kiermasz. W trakcie trwania warsztatów trwała zbiórka pieniążków do puszki Fundacji Kasisi.

FINAŁ

Wsparcie: 406,65zł

Poniżej przedstawiamy nadesłaną fotorelację:

Cześć to znowu my- uczniowie i nauczyciele SOSW w Radomsku. Chcemy podzielić się z Wami wrażeniami oraz foto i wideo reportażem z podsumowania naszego udziału w projekcie „Ozłacamy Kasisi” .Nasz wielki finał odbył się dnia 07 czerwca 2017 roku. Chcieliśmy zintegrować wokół niego uczniów i nauczycieli naszej szkoły jak i środowisko lokalne. W tym celu wystosowaliśmy zaproszenie do szkół i przedszkoli sąsiadujących z naszą placówką- nasz apel nie pozostał bez odpowiedzi i na wielki finał akcji przybyło około 80 uczniów z zaprzyjaźnionych placówek.

Na początek wszyscy zgromadzeni w sali gimnastycznej obejrzeli przedstawienie w wykonaniu uczniów naszej placówki działających w Teatrzyku Baśniowym pt. „Murzynek Bambo” na podstawie wierszyka Juliana Tuwima. Zgromadzona publiczność była pod wrażeniem strojów, występów małych aktorów i pięknej scenografii- brawom nie było końca…

Po występach przyszedł czas na festyn na świeżym powietrzu – i tu też się działo. Odbywały się warsztaty plastyczne, taneczne, gry i zabawy sportowe, przy których aktywnie działał MOSiR z Radomska. Ponadto można było pomalować sobie buzie, zrobić sobie zdjęcie w naszej mini foto- budce,  spróbować świetnych wypieków inspirowanych kuchnią afrykańską- ciast i ciasteczek, jak również waty cukrowej po którą stała tak dłuuuuga kolejka, że nie sposób opowiedzieć, ale można zobaczyć na zdjęciach.

Jednocześnie odbywał się kiermasz rękodzieła- zakładek,  biżuterii I pięknych kolorowych hust  przygotowanych przez młodzież naszej szkoły na warsztatach, które odbyły się 19 maja oraz działała kawiarenka ze słodkimi wypiekami - wszystkie środki finansowe uzyskane w ten sposób trafiły do puszek Fundacji Kasisi.