• Przedszkole prowadzone przez Zgromadzenie Sióstr św. Elżbiety w Otyniu

Adoptuj z sercem

Nasze Przedszkole postanowiło wesprzeć zambijskie dzieci i dlatego w czasie Wielkiego Postu przedszkolaki objęły adopcją duchową dwójkę rodzeństwa Emmanuela i Gift, mieszkające w sierocińcu Kasisi. W czasie Wielkiego Postu postanowiliśmy wesprzeć wszystkie dzieci z Kasisi pomocą materialną, służyła temu zbiórka drobniaków oraz kiermasz wielkanocny, do którego dzieci przygotowywały się z wielką radością.

Relacja z realizacji zadań

W trakcie pierwszych zajęć – MARZENIA – nauczyciel pokazał dzieciom, gdzie dokładnie znajduje się Zambia, zaprezentował Dom Dziecka w Kasisi oraz film o życiu                 w zambijskiej wiosce. Dzieci mówiły o swoich marzeniach i słuchały uważnie, jakie marzenia, mają dzieci z Kasisi. Dzieci z zaciekawieniem oglądały filmy: RADIO CHIKUNI, GARAŻ, W KASISI, NOWY WZÓR, wypowiadały się na temat tego, jakie są różnice między życiem w Zambii, a życiem w Polsce. Chętnie uczyły się słówek w języku NJANJA i tańczyły afrykańskie tańce. Nauczyciel zainicjował „burzę mózgów” na temat: Co jest Skarbem? Dzieci doszły do wniosku, że oprócz rzeczy materialnych, skarbem jest rodzina, zdrowie, pomaganie innym dzieciom.

W dalszej części zajęć dzieci przyklejały pola do gry planszowej „POSZUKIWANIE SKARBU” oraz wykonywały rysunki związane z treścią filmików. Dzieci zdobiły swoje rysunki plasteliną oraz muliną, a na środku planszy wykleiły z czerwonych kuleczek – czerwone serce.

Podczas drugich zajęć KOLEGA DO PARY – nauczyciel zainicjował rozmowę na temat tego: Dlaczego chcemy poznać czyjeś imię? Dlaczego nadaje się imiona? Dlaczego pytamy innych o wiek i hobby? Nauczyciel wyjaśnił, jaka jest różnica między językiem rodzimym i urzędowym. Następnie zaprezentował dzieciom na ekranie stronę Kasisi „Adopcja z Sercem” i wyjaśnił, czym jest „Adopcja duchowa”. Każde dziecko wybrało swojego „Kolegę do pary”, za którego modliło się w przedszkolnej Kaplicy. Dzieci wypisały imię (samodzielnie lub z pomocą nauczyciela) swojego „Kolegi do pary” na karcie pracy i narysowały dla niego rysunek. Dzieci zabrały prace do domu, żeby pokazać je rodzicom.

Na pytanie nauczyciela Co zmieniło się u was dzięki tej afrykańskiej wędrówce? Przedszkolaki odpowiedziały, że „chciałyby pomagać innym dzieciom, które nie mają rodziny lub są chore, bo pomaganie też jest skarbem” .

Przedszkolaki chętnie brały udział w zajęciach, modliły się za dzieci z Kasisi i zaangażowały się w tworzenie gry planszowej ☺

wsparcie z kiermaszu, marzec 2018r.- 151,30 zł
    Support: