Studia Evelyn

- spełniamy marzenia

Przekaż kwotę

Zebraliśmy 12415 PLN

Nasza Eva jest już oficjalnie studentką Collegium Medicum Uniwersytetu Mikołaja Kopernika - Wydziału Lekarskiego w Bydgoszczy!

Eva jest w Kasisi od dziecka. Gdy skończyła liceum, na jej prośbę wysłaliśmy ją do szkoły pielegniarskiej, którą ukończyła z wyróżnieniem i honorami. Odtąd pracowała jako etatowa pielęgniarka w naszym Domu, pracowała po prostu wspaniale. Eva zawsze myślała o rozwijaniu się w medycznej wiedzy, za namową siostry Marioli postanowiła spróbować sił nie w Zambii, ale u nas, w Polsce, a my jako fundacja, z przyjemnością podjęliśmy temat. Moje ostatnie wyjazdy do Kasisi to wożenie po 20 kg medyczynych podręczników za każdym razem... Eva ostatnio się z nimi nie rozstawała.

W lipcu na kilka dni nasza bohaterka przyjechała do Polski. Po odrobinie zwiedzania i nadmorskich przeżyć, dziś zdała egzamin w Bydgoszczy. Pisemny i ustny zdała również w Gdańsku. Miała więc wybór, na której uczelni zacząc studia. Ostatecznie poczuła miętę z grodem nad Brdą.

W Bydgoszczy, też na lekarskim, studiuje również nasz James, który po wielu opisywanych tu przebojach, jak Bóg da i on sam na to pozwoli, od października będzie na trzecim roku!

Angielskie studia medyczne to bardzo dużo pieniędzy: 22 750 złotych za jeden semestr nauki. Do tego doliczyć trzeba stypendium socjalne, które wypłacamy Jamesowi (a od teraz - i Evie), no i akademik. To wszystko możliwe jest dzięki Wam, cierpliwie i hojnie towarzyszącym w drodze naszym dzieciom.

Dziękujemy wszystkim, którzy od lat tak wyrozumiale wspierają Jamesa! Dziękujemy wszystkim, którzy pomogą nam teraz sprawić, że przed Evelyn otworzą się drzwi do marzeń, że za parę lat będzie PANIĄ DOKTOR!

Szymon Hołownia