• Szkoła Podstawowa im.por.S.Lecha w Poświętnem

Kasisi to wioska misyjna. Już w latach dwudziestych XX wieku miały tu swój dom siostry dominikanki. Powstanie sierocińca w tym miejscu jest owocem konkretnych wydarzeń i potrzeb. Obecnie jest tu około 250. dzieciaków, część z nich ma HIV, część ma już AIDS, gruźlicę, anemię, grzybice etc. Część jest całkiem zdrowa i jedyne, czego potrzebuje to miłości i wsparcia.  11 kwietnia 2013 roku Fundację Kasisi założył Szymon Hołownia. Pomaganie to nie męka wyrzeczenia, a szczęście płynące z tego, że zyskuje się kompletnie nowy świat. Działaniom Fundacji przyświeca idea, że „świat został tak urządzony, że każdy ma coś, ale nikt nie ma wszystkiego”.

Z ogromną radością przystąpiliśmy do kolejnej, już IV edycji projektu „Ozłacamy Kasisi”.

W tym roku odbyliśmy podróż po afrykańskim szlaku w poszukiwaniu skarbu. Na lekcjach poruszaliśmy takie tematy jak: marzenia, kolega do pary i wdzięczność. A skoro podróż w dalekie kraje , to i nauka języka. Uczniowie kl.III otrzymali minisłownik języka nyanja (jest to plemienny język okolic Kasisi).Temat „kolega do pary” łączył się z zachęceniem uczniów do adopcji duchowej jednego z wychowanków Domu Dziecka w Kasisi.

Uczniowie klas V-VII przygotowali grę planszową „Poszukiwanie skarbu”. Karty gry zachęcały uczniów do różnego działania, przeczytania relacji, obejrzenia filmu bądź stworzenia czegoś. Trzeba przyznać, że uczniowie wykazali się ogromną kreatywnością.

Chcemy, żeby jak największa ilość osób wiedziała o Kasisi, jak duży potencjał drzemie w podopiecznych Domu Dziecka, mieszkańcach Zambii.  Uczniowie  ze Szkolnego Klubu  Wolontariatu podczas Festynu Rodzinnego rozdawali ulotki o Kasisi, a także zbierali datki na Dom Dziecka. W sumie udało nam się zebrać 220 zł.

Dziękujemy wszystkim, którzy wspierali naszą akcje „ Zbiórka drobniaków dla super dzieciaków”.

Cieszymy się, że możemy pomagać innym i głęboko wierzymy, że dobro wraca.

( zdjęcia z akcji)

informacja o zbiórce podczas Festynu ( info z lokalnej gazety) http://www.fakty-wwl.pl/artykuly/1047

Wsparcie, czerwiec 2018r.- 221,00 zł

Support: