• Szkoła Podstawowa nr 27 w Sosnowcu

FINAŁ

wsparcie: 469,90zł

data: 19.06.2017r.

Jest sobotnie popołudnie 13 maja 2017 r. Właśnie zakończył się Festyn Rodzinny w Szkole Podstawowej nr 27 w Sosnowcu. Jak co roku dzień ten był w naszej szkole świętem rodzinnym. Przybyli zatem dziadkowie, rodzice, dzieci i wnuki. I choć niebo pokryte było chmurami, to pogoda ducha dopisała wszystkim. Atrakcji było co niemiara, każdy mógł znaleźć coś dla siebie: gry, zabawy ruchowe, tańce, konkursy, loterie, malowanie tatuaży, a nawet wystawa zwierząt egzotycznych. Festyn uświetniły pokazy tańca towarzyskiego, mini disco – najmłodsi tancerze mieli po 4 lata, pokazy gimnastyczne, judo i capoeiry, przedstawienia teatralne oraz występy solistów i zespołów wokalnych. Na straganach mnóstwo słodkości dla tych, co nie boją się kalorii, a także przekąski dla tych, co trzymają linię. Najmłodsi uczestnicy zawładnęli wozem strażackim Sosnowieckiej Straży Pożarnej i radiowozem Policji, a Sznupek (maskotka sosnowieckiej Policji) zachęcał  do wspólnej zabawy. Festyn zaszczycili swą obecnością przedstawiciele władz miasta.
    Kolejną atrakcją był Wielki Kiermasz Książek „Wyczytanych”. Książki wyczytane to te, z których wyczytaliśmy już wszystkie mądrości i chcemy podzielić się nimi z innymi ludźmi. Swoimi książkami chętnie podzielili się uczniowie, rodzice uczniów, nauczyciele i pracownicy naszej szkoły. I tak
    na kiermaszu znalazły się książki od Encyklopedii powszechnej, przez okolicznościowe albumy
    po kolorowe bajki dla najmłodszych. Choć wszystkie książki były po 2 złote, to kupujący chętnie sami podwyższali cenę, bo cel kiermaszu był szczytny: pomoc dla największego sierocińca w Zambii w Kasisi. Inni chętnie wrzucali datki na ten cel. Poszukując fundacji, nie mieliśmy wątpliwości, że Fundacja Kasisi będzie dla uczniów naszej szkoły wspaniałym przykładem znajdywania radości w pomaganiu innym dzieciom. Kiermasz zorganizowały nauczycielki języka polskiego i historii: pani Dorota Matura, pani Iwona Siodłak i pani Bernadetta Zielińska.
    To był wspaniały dzień, prawdziwe Święto Naszej Szkoły. Zapraszamy za rok.

DZIĘKUJEMY!!