• Szkoła Podstawowa nr 5 im. Aleksandra Janowskiego w Bolesławcu

Uczniowie Szkoły Podstawowej w Bolesławcu przekazali nam wsparcie ze swojej akcji "Słodka Środa". Dziękujemy!

wsparcie 10.05.2017: 1519,22 zł

wsparcie: 19.05.2017: 629,92zł

Zadanie nr 1 - Relacje Międzyludzkie

wsparcie: 825,36 zł

data: 24.05.2017r.

Poniżej zamieszczamy nadesłaną do nas fotorelację:

O KASISI…
    W  marcu cała społeczność naszej szkoły wprowadzono została w świat Fundacji Kasisi.
    Zapoznaliśmy się  z ideą projektu „Ozłacamy Kasisi 2016/2017” i założycielem Fundacji - Szymonem  Hołownia.
    Plakaty  o Fundacji Kasisi zamieściliśmy na tablicach informacyjnych naszej szkoły,  na stronie internetowej szkoły oraz szkolnym facebooku tak, aby każdy mógł dowiedzieć się jak najwięcej o projekcie.
    Ogłosiliśmy akcję zbiórkową do puszek Kasisi.

Zadanie nr 1  - Relacje Międzyludzkie
    Wykonaliśmy pierwsze zadanie!!!
    Wraz z wychowawcami zapoznaliśmy się z działalnością kasiskiego sierocińca. Poznaliśmy sylwetki zambijskich uczniów i ich codzienne życie. Aby przybliżyć sobie obyczaje panujące w Zambii odegraliśmy scenki z powitań oraz spotkań, zaprezentowane na przesłanych filmach. Możemy powiedzieć, że potrafimy m.in. przywitać się, podziękować w języku nyanja.
    DZIECI-DZIECIOM, tak zatytułowaliśmy nasze działania w ramach projektu „Ozłacamy Kasisi 2016/2017”.  Po zapoznaniu się z historią życia dzieci w Kasisi, postanowiliśmy, napisać do nich listy. To było nasze wspólne klasowe zadanie. Już niebawem napisane listy dotrą do naszych afrykańskich kolegów .
    A co najważniejsze,  wsparliśmy również finansowo naszych zambijskich przyjaciół. W myśl hasła „Przybij piątkę” każda klasa zbierała do swoich skarbonek pieniążki [dobrowolnie] na pomoc dzieciom z Afryki. Udało nam się zebrać 890,00 zł.

Zadanie nr 2 - Zaskocz nas

wsparcie: 200 zł

data: 29.05.2017r.

Poniżej zamieszczamy nadesłaną do nas fotorelację:

Drugie zadanie też już za nami!!!
    Mieliśmy okazję  dowiedzieć się,  jak ważne jest nadawanie „drugiego życia” przedmiotom wykonanym z surowców wtórnych. W ramach tego zadania każda klasa wykonała plakat ( dowolną techniką) promujący projekt „Ozłacamy Kasisi 2016/2017”. Odbył się również pokaz mody ekologicznej, który przedstawiał niesamowite stroje wykonane z odpadów.
    W celu zebrania jak największego wsparcia finansowego dla Kasisi, postanowiliśmy zorganizować akcję „Słodka Środa”, cyklicznie raz w tygodniu sprzedawaliśmy ciasto. Każda klasa wykazała się ogromnym zaangażowaniem. Pomogli nam w tym oczywiście  rodzice, którzy wykonali przepyszne wypieki. Za co bardzo im dziękujemy.

FINAŁ

WIELKI FINAŁ "OZŁACAMY KASISI"
    W czwartek, 1 czerwca odbył się w naszej szkole Wielki Finał akcji „Ozłacamy Kasisi 2016/2017”, zatytułowany DZIECI – DZIECIOM.
    Nie ma nic wspanialszego niż pomoc drugiemu człowiekowi.
    Cała społeczność naszej szkoły przyłączyła się do pomocy naszym zambijskim kolegom. Podjęliśmy szereg akcji, których celem było zebranie pieniędzy, ale też promowanie projektu „Ozłacamy Kasisi” . Propagowanie tego szczytnego celu, jakim jest pomaganie mieszkańcom Afryki stało się naszym cztero-miesięcznym zadaniem.
    Wraz z wychowawcami zapoznaliśmy się z działalnością kasiskiego sierocińca. Poznaliśmy sylwetki zambijskich uczniów, ich codzienne życie w sierocińcu oraz obyczaje panujące w Zambii.
    A co najważniejsze wsparliśmy finansowo naszych afrykańskich kolegów.
    Wielki Finał „ Ozłacamy Kasisi”  dedykowany był wszystkim uczniom, nauczycielom i rodzicom -  ludziom wielkiego serca, dzięki którym życie dzieci w Kasisi, choć przez chwilę stanie się piękniejsze i radośniejsze.
    Pani dyrektor i koordynatorzy złożyli szczególne podziękowania Mateuszowi Sobczakowi, który mocno zaangażował się w pomoc przeprowadzeniu całego projektu. A każda klasa otrzymała  symboliczne dyplomy z podziękowaniem, za czynny udział w akcji.
    Całą uroczystość uświetniły występy artystyczne uczniów klasy 5b SP, 2d SP oraz szkolnego chóru. Dziękujemy!