• Szkoła Podstawowa nr 5 w Bolesławcu

Uczniowie Szkoły Podstawowej nr 5 już po raz drugi wzięli udział w akcji „Ozłacamy Kasisi” Po sukcesie zeszłorocznego projektu, postanowiliśmy kontynuować naszą pomoc dla dzieci w Zambii. Oprócz wyznaczonych zadań przez cały II semestr zbieraliśmy pieniądze podczas sprzedaży pączków, ciast, a nawet tostów. Zbieraliśmy również drobniaki do puszek.

Nasza szkolna koordynatorka, zorganizowała w ramach tegorocznej edycji konkurs „Klasa z sercem”. W ramach konkursu klasy wykonać miały 3 zadania. Która klasa okaże się ta najlepszą, tego dowiemy się podczas wielkiego Finału w czerwcu.

FINAŁ

13 czerwca 2018 r. odbył się w naszej szkole wielki finał projektu „Ozłacamy Kasisi”. Po sukcesie ubiegłorocznej akcji, również i w tym roku postanowiliśmy zaangażować się w pomoc dzieciom z Domu Dziecka w Kasisi, w Zambii. Od lutego 2018 r. zorganizowaliśmy szereg przedsięwzięć, które miały na celu zabranie funduszy dla podopiecznych Domu Dziecka: sprzedaż pączków, ciast, tostów oraz kiermasz prezentów z okazji Dnia Matki. W ramach projektu ogłoszony został konkurs na „Klasę z secem”. Jury w składzie: Pani Barbara Dolecka, oraz Pan Dariusz Adamczyk oceniło 3 konkurencje:

1) gra planszowa „Poszukiwanie skarbu”;

2) list do dziecka z Kasisi, adoptowanego w sposób duchowy;

3) prezenty przyniesione na kiermasz z okazji Dnia Matki.

Pani Dyrektor Katarzyna Reguła ogłosiła zwycięzców konkursu i wręczyła nagrody, oraz dyplomy. III miejsce zajęła klasa 6a, II miejsce 4d, a zaszczytne I miejsce i miano „Klasy z sercem” wywalczyła 5a.

Koordynator akcji Pani Agnieszka Mikiciuk ogłosiła ostateczny wynik zbiórki ( 2 153, 98 zł) i wręczyła również podziękowania, tym, którzy swoją pracą przyczynili się do sukcesu projektu: Mateuszowi Sobczakowi, Mai i Martynie Zimie, Jagodzie Miterze, Julii Zarównej i Oliwii Dec.

Wydarzenie uświetniły występy muzyczne i taneczne uczniów naszej szkoły.

Wsparcie, maj 2018r., sprzedaż ciast i tortów- 1050 zł

Wsparcie, maj 2018r., sprzedaż tostów- 300 zł