• Szkoła Podstawowa nr 61 we Wrocławiu

Zadanie nr 1 i 2 - Relacje Międzyludzkie oraz Kreatywność

Data: 28.06.2017r.

Wsparcie: 2563, 78zł

Poniżej przedstawiamy nadesłaną do nas fotorelację:

Cz. I

Za górami, za lasami jest Afryka, w Afryce jest Zambia, w Zambi jest Kasisi, a w Kasisi dzieci takie jak my!

Jest Zambia! Jest i Kasisi - jak Oni tam żyją?

Lekcja dobrych manier po zambijsku.

Och tylko nie lewą ręką! Hania jest oburzona!

Klaszczemy, bo jesteśmy uprzejmi.

O takim szacunku, dorośli w Polsce mogą pomarzyć.

Co by tu wymyślić, aby pomóc dzieciom z Kasisi?

Zróbmy targ naszych zabawek!

Zimny, zimny, zimny maj, ale nam ciepło. Zaczynajmy!

I już zrobiło się ciepło. I kupiłam sobie pieska!

cz. II

W piękną majową niedzielę, wrocławski Park Południowy usłyszał o Kasisi.

Po południu, nasza puszka zrobiła się ciężka.

Pod koniec maja obejrzeliśmy materiały, o tym jak kreatywni są ludzie w Afryce. A my? Też coś potrafimy? Na początek piękny plakat!

Zielone dzieci z Polski pozdrawiają!

FINAŁ

W tym roku dzieci i nauczyciele na podstawie przysłanych materiałów poznały realia życia w Zambii, dowiedziały się o relacjach międzyludzkich opartych na dużym szacunku, a także mieli możność podziwiać kreatywność ludzi Afryki którzy przedmioty potrafią wykorzystywać znacznie dłużej niż my wielokrotnie zmieniając ich zastosowanie. Potem przyszedł czas na nasze pomysły – co my możemy zrobić aby pomóc dzieciom w Kasisi? Zróbmy Targ Zabawek! Dzieci przyniosły swoje gry, książki, pluszaki i zaczęła się sprzedaż;  najpierw przed szkołą, potem można nas było spotkać w parku Południowym i na festynie parafialnym w parafii Św. Trójcy. Prócz zabawek błysnęliśmy kreatywnością, sprzedawaliśmy ,,drzewka szczęścia’’ we własnoręcznie ozdobionych doniczkach, i zestawy ciasteczek wraz ze ,,złotymi myślami”. Na koniec przed Wielkim Finałem ruszyła ,,złotówkowa loteryjka’’ , można było wpłacić 1zł i oszacować ile udało nam się zebrać. Na tego kto pomylił się najmniej czekał wielki kosz słodkości. Można było też wrzucić swoje nazwisko, liczyć na szczęśliwy traf, i wygrać drugi słodki kosz. Wielki Finał to było wspólne świętowanie - występy taneczne, teatralne, piosenkarskie i wielka radość kiedy na koniec imprezy ogłoszono, że udało nam się zebrać ponad dwa i pół tysiąca złotych!