• Szkoła Podstawowa Nr 9 w Kaliszu

KOlędnicy Kasisi

W okresie Bożego Narodzenia dwunastu małych, ale dzielnych misjonarzy, pod czujnym okiem s. Beaty, nie szczędząc sił ruszyło, by nieść radość i nadzieję mieszkańcom Osiedla Rajsków w Kaliszu, ale także swoim rówieśnikom z Kasisi. Mieszkańcy przyjmowali kolędników z otwartością i czułością, wysłuchując z uwagą przygotowanej przez dzieci scenki i śpiewając wraz z nimi kolędę ufną jak modlitwa. Małe datki złożone z serca przez nich do skarbonki będą wsparciem dla dzieci w sierocińcu w Kasisi. Dziękujemy wszystkim, którzy nas przyjęli i swoją ofiarą wsparli dzieci w Kasisi.

Realizacja zadania numer 3

Kiermasz z kartkami świątecznymi udało się nam przeprowadzić tuż przed Świętami Wielkanocnymi. Przez cały Wielki Post dzieci pracowicie wyklejały, wycinały i komponowały elementy na kartkach. Po Drodze Krzyżowej w parafialnym kościele- Sanktuarium Św. Józefa- można było je nabyć za dowolną ofiarę. Gdy parafianie zorientowali się, że dochód ma wesprzeć Kasisi to nie szczędzili swych ofiar. Udało się zebrać 157 zł i 80 gr. Pieniądze już trafiły na konto Fundacji Kasisi.

REALIZACJA ZADANIA NUMER 1

Zadanie nr 1 okazało sie dla nas dość wymagające. Myśleliśmy, myśleliśmy... aż wreszcie Duch Święty zaczął działać. Porwani Jego mocą i radością skomponowaliśmy grę, która stała się dla nas życiem. Teraz na spotkaniach Koła Misyjnego gramy i gramy! Innych zżera ciekawość skąd tyle wiemy? skąd taka w nas radość? Skąd w nas tyle entuzjazmu? Odpowiedź jest prosta dlatego dzielimy sie naszą grą z innymi:) Mamy nadzieję że pod koniec roku szkolnego wszyscy uczniowie będą już przetestowani w temacie Fundacja Kasisi i Fabryka Dobra:)

Realizacja zadania KOLEGA DO PARY

Podczas przeprowadzonych zajęć dzieci bardzo sie ucieszyły informacją że będą mogły poznać nowych kolegów i koleżanki. Na stronie internetowej Fundacji Kasisi oglądnęliśmy razem zdjęcia dzieci a następnie przewodniczący klasy wybrali - DOMINIC 2 LATA. Dzieci z klasy Ia SP9 w Kaliszu codziennie za Dominica odmawiają Ojcze Nasz. Dodatkowo dziewczynka z klasy III, po przeprowadzonej lekcji o Kasisi, namówiła swoja rodzinę na adopcję materialną i kolejne dziecko ma nową rodzinę:) cieszymy się z poznanych nowych przyjaciół. I chociaż nasze rysunki odbiegają od zdjęć umieszczonych na stronie Kasisi to możecie być pewni o naszej sympatii:)