• Zespół Szkół im. ks. Stanisława Sudoła w Wiązownicy

OTRZYMALIŚMY PIERWSZĄ RELACJĘ!

Wsparcie: 1024zł

Data: 09.04.2017

WIELKOPOSTNY KONCERT CHARYTATYWNY „Rozmyślam nad miłością”
    W niedzielę palmową (09.04.2017 r.) w Kościele Parafialnym w Wiązownicy wolontariusze Szkolnego Koła Caritas przystąpili do organizacji pierwszej akcji w ramach programu „Ozłacamy Kasisi”.  Był to piękny wielkopostny koncert charytatywny pod hasłem „ROZMYŚLAM NAD MIŁOŚCIĄ”, podczas którego zbierane były datki na Dom Dziecka
    w Kasisi. Dało to możliwość złożenia przez uczestników tzw. jałmużny wielkopostnej. Bardzo cieszymy się, że dzięki pracy wokalistów i wsparciu słuchaczy mogliśmy uzbierać aż 1024 zł.
    W repertuarze koncertu znalazły się przede wszystkim pieśni wielkopostne w ciekawych aranżacjach, które pomogły uczestnikom lepiej przeżywać tajemnice wielkiego postu.  Zarówno młodzi artyści jak i słuchacze mogli zamyślić się tajemnicą prawdziwej miłości.
    I właśnie ta refleksja przyniosła tak piękne rezultaty.

ZADANIE NR 1 I 2 - Relacje Międzyludzkie i Kreatywność

Wsparcie: 1024zł

Data: 09 i 17.03.2017

9 marca 2017 r. - SPOTKANIE MŁODZEJ GRUPY SZKOLNEGO KOŁA CARITAS
    17 marca 2017 r. – SPOTKANIE STARSZEJ GRUPY SZKOLNEGO KOŁA CARITAS
    Podczas tych spotkań wolontariusze zostali zapoznani z AKADEMIĄ KASISI oraz z zasadami uczestnictwa w programie „Ozłacamy Kasisi”. Najważniejszym punktem było jednak poznanie
    i zaprezentowanie gestów i zachowań, które są podstawą budowania ciepłych, pełnych szacunku relacji z drugim człowiekiem. Uczniowie z dużym zaangażowaniem próbowali omawiać i naśladować to, co zobaczyli w filmikach prezentujących życie ludzi w Afryce. Z zaciekawieniem oglądali też rzeczy wykonane z „odpadów”, w których widać było niezwykłą precyzję i cierpliwość twórców.
    Po zapoznaniu się z Akademią oraz stylem życia dzieci i dorosłych w Afryce wolontariusze za zadanie opracować w grupach ciekawe pomysły na akcje wspierające Akademię Kasisi. Głównym celem było wykazanie się kreatywnością, która powinna ZASKOCZYĆ odbiorców. Efektem pracy było stworzenie sześciu pomysłów na akcje, jednak ze względu na zbyt mały okres czasu i potrzebę pomocy osobom
    z naszego najbliższego otoczenia przyjęliśmy za cel trzy z nich. Były to: Wielkopostny Koncert Charytatywny, Kiermasz Wielkanocny, kiermasz i koncert w ramach Dnia Rodziny „Rodzinnie pomagamy dzieciom z Kasisi”, która to akcja miała być finałem. W wyborze akcji uwzględniliśmy talenty i zdolności naszych wolontariuszy.
    Spotkania zostały zakończone zabawami i tańcami integracyjnymi, w celu budowania wartościowych i zdrowych relacji koleżeńskich.

WIELKANOCNY KIERMASZ CIAST

Wsparcie: 179zł

Data: 10.04.2017

10 kwietnia wolontariusze Szkolnego Koła Caritas zorganizowali drugą akcję w ramach programu „Ozłacamy Kasisi”. Tym razem był to Wielkanocny kiermasz ciast, z którego dochód przeznaczony zostanie na Akademię Kasisi. Dzięki ofiarności uczniów
    i nauczycieli zebraliśmy 179 zł. Wszystkim serdecznie dziękujemy, a szczególnie dziewczynom, które poświęciły swój czas na przyrządzenie słodkości.

FINAŁ

„SERCE DLA DZIECI”
    4 czerwca 2017r. dziedziniec naszej szkoły tętnił życiem. Uczniowie, nauczyciele i rodzice świętowali Dzień Rodziny, a także Finał akcji „Ozłacamy Kasisi”. Z tych okazji uczniowie zaprezentowali różnorodne występy artystyczne: śpiew, taniec, gra na instrumentach, recytacje. Aby zaznaczyć szczególne znaczenie rodziny w życiu człowieka gimnazjaliści wraz z nauczycielami przygotowali rodzinne zawody sportowe, konkursy zręcznościowe oraz konkurs plastyczny – „Czas wolny z moją rodziną”. Aby wspomóc dzieci z Domu Dziecka
    w Kasisi wszyscy obecni mieli szansę zakupić słodkości na specjalnie przygotowanym przez wolontariuszy kiermaszu „SERCE DLA DZIECI” lub ofiarować dowolne datki pieniężne.
    W tym dniu uzyskaliśmy kwotę 565,50 zł.

DZIĘKUJEMY!!!