• Zespół Szkół w Siekierkach Wielkich

GRATULUJEMY PIERWSZEJ AKCJI!

Wielkanocne warsztaty dla Kasisi
     Tydzień przed świętami wielkanocnymi zorganizowaliśmy odpłatne warsztaty dla najmłodszych uczniów naszej szkoły. Podczas zajęć dzieci mogły wykazać się kreatywnością wykonując ozdoby świąteczne na wielkanocny stół, między innymi papierowe kolorowe zajączki i wesołe żółte kurczątka. Do pracy wykorzystaliśmy materiały podlegające recyklingowi.
    W trakcie zajęć wszystkim uczestnikom dopisywał dobry humor, dlatego wspólnie spędzony czas upłynął nam w radosnej atmosferze. Podsumowaniem spotkania było wspólne zdjęcie, oraz sesja w plenerze w promykach kwietniowego słońca.
    Wsparcie 1 kwietnia 135zł

OTRZYMALIŚMY FOROTELACJĘ Z KOLEJNEJ, BARDZO SŁODKIEJ, AKCJI! DZIĘKUJEMY!

W ramach realizacji projektu „Ozłacamy Kasisi” w naszej szkole odbywały się „Słodkie wtorki w kafejce Kasisi”. Każda klasa bardzo zaangażowała się w akcje. Uczniowie piekli wyśmienite placki i babeczki, które cieszyły się ogromnym powodzeniem. Każdy z utęsknieniem czekał na kolejny „Słodki wtorek”. Słodkości cieszyły nasze podniebienie nie tylko wykwintnym smakiem, ale przyciągały nasz wzrok pięknym wyglądem i kusiły tajemniczym aromatem. W akcji brały udział klasy od IV do VI Szkoły Podstawowej i od I do III Gimnazjum.
    Łączna uzyskana kwota ze sprzedaży ciast wyniosła 987zł 80 gr.

Zadanie nr 1 i 2 - Relacje międzyludzkie oraz Kreatywność

2 czerwca uczniowie naszej szkoły przystąpili do realizacji zadań w ramach projektu ,,Ozłacamy Kasisi”
    Zajęcia w klasach rozpoczęły się od obejrzenia filmu o dzieciach z fundacji Kasisi. Następnie wspólnie przystąpiliśmy do pierwszego zadania pt. ,,Relacje Międzyludzkie’’, w trakcie których uczniowie zapoznali się ze zwyczajami zambijskimi. Uwagę uczniów najbardziej zwrócił sposób witania się dwóch osób równych sobie rangą. Interesujący okazał się również gest powitania przechodzących obok siebie nieznających się osób. Poznany język gestów, który jest sposobem okazywania szacunku i życzliwości w relacjach międzyludzkich w Zambii, wywołał tzw. lawinę dyskusji w starszych grupach. Uczniowie uzmysłowili sobie, jak często przechodząc obok drugiej osoby, rezygnujemy ze zwykłego uśmiechu. Zajęcia okazały się przełomowe, ponieważ postanowieniem wszystkich było okazywanie uśmiechu każdemu napotkanemu człowiekowi. Świetnym miejscem treningu były szkolne korytarze. Po przećwiczeniu języka gestów, przystąpiliśmy do próby wymowy zwrotów grzecznościowych: chonde, zikomo, pepani. Uczestnicy ćwiczeń doskonale poradzili sobie z tym zadaniem. Teraz wszyscy potrafimy już przywitać się i podziękować w lokalnym języku Zambijczyków.
    Realizując drugie zadanie, uczniowie stworzyli nowe przedmioty z materiałów wtórnego użytku, nadając im „nowe drugie życie”. W ten sposób powstały przepiękne bransoletki, dzbanuszki i świeczniki. Zajęcia bardzo zintegrowały grupy i pozwoliły zobaczyć, że nie trzeba drogich smartfonów czy gier komputerowych, by dobrze się bawić i miło spędzać wspólny wolny czas.

Akcja ,,Zaskocz Nas”
    W środowe popołudnie w murach naszej szkoły odbyła się akcja pt. „Uszyj pluszaka dla dzieciaka”, podczas której uczniowie wraz z rodzicami wykonywali maskotki ze skrawków niepotrzebnych i zalegających w domu materiałów. Na zajęciach zagościły również mamy – z wykształcenia i z zainteresowania – krawcowe, które chętnie pomagały zarówno uczniom młodszym, jak i starszym.  Szyjąc kolorowe maskotki, wszyscy bawili się doskonale. Spośród wielu wykrojów najczęstszym produktem były koty i rybki.
    Podczas „Kiermaszu dla Kasisi”, uczniowie z wolontariatu sprzedawali wykonane maskotki. Pluszaki szybko znalazły swoich właścicieli, zwłaszcza wśród najmłodszych uczniów naszej szkoły. Wydarzenie miało miejsce 21 czerwca 2017 roku w holu szkoły.

FINAŁ

Finał
      Podsumowując projekt Fundacji Kasisi, 21 czerwca uczniowie z każdej klasy „przenieśli się” do krajów afrykańskich takich jak: Zambia, Madagaskar, Etiopia, Wybrzeże Kości Słoniowej, Niger, Kamerun, Tanzania, Maroko, Somalia, Sudan Południowy. Na lekcjach młodzież poznawała historię i kulturę tych państw, ich język i barwy narodowe.  W niektórych klasach uczniowie zapoznawali się również z regionalną kuchnią, przygotowując tradycyjne potrawy. Wszystkie klasy były udekorowane tematycznymi gazetkami i barwami danego kraju. Młodsi uczniowie wykazali się talentem manualnym i pomysłowością podczas zajęć z tworzenia plemiennych masek.
    Celem warsztatów było zwrócenie uwagi na to, że wszystkie dzieci pochodzące z krajów Afryki, potrzebują naszej pomocy, a w szczególności ci, którzy zamieszkują Zambię.
    Tego dnia odbył się również kiermasz uszytych wcześniej pluszaków, a ze sprzedaży uzyskaliśmy 525zł.
    Dziękujemy wszystkim uczniom i rodzicom, którzy włączyli się w poszczególne akcje realizowane w ramach projektu.

Wsparcie: 525zł

Dziękujemy!