• Lucky 23M

Lucky urodził się 7 listopada 2015 roku. Trafił do Kasisi na początku grudnia. Jego mama zmarła, a ojciec pozostaje nieznany. Chłopiec ładnie rośnie. Liczymy, że zostanie z nami do matury!

STYCZEŃ 2016

Lucky padł ofiarą stworzenia, które nazywa się putzi fly. Ta koszmarna mucha żyje w okolicach drzew mangowych. Składa mikroskopijne jajka najchętniej na ubraniach, suszących się po praniu na powietrzu. Jajka przywierają do skóry, pod skórą zaczyna rozwijać się larwa, która przez kilkanaście dni rośnie do ogromnych rozmiarów, by pożywiwszy się człowiekiem, ruszyć w dalszą drogę.

Kłopot w tym, że przez tych kilkanaście dni, gdy robal rośnie, ruszanie go jest ryzykowne. U Lucky'ego zdecydowaliśmy się jednak na ewakuację larwy, bo chłopiec jest za mały, by czekać na rozwój sytuacji, znieczulać, odkażać i czekać na moment, kiedy będzie można ubić robala.

Problem putzi fly rozwiązuje prasowanie ubrań w wysokiej temperaturze, ale jak widać nawet to (u nas ubranka dzieci są prasowane w urządzonej przez Was pralni) nie zawsze pomaga. Być może mucha zaplątała się w nie już po prasowaniu, a przed nałożeniem.

Mały dzielnie zniósł wszystkie zabiegi, bardzo się nacierpiał, ale wierzymy że teraz już będzie tylko lepiej! :)

CZERWIEC 2016

Chłopiec miał anemie. Długo dostawał żelazo, ale na szczęście już wszystko opanowane. Dużo je i rośnie jak na drożdżach.

CZERWIEC 2017

Lucky to szef wszystkich dzieciaków. To mały ancymon;)

Adoptowali materialnie

Adoptowali duchowo