Ser dostarcza energii i witamin! Jest doskonałym źródłem wapnia tak ważnego dla dzieci i młodzieży w okresie intensywnego wzrostu. Może być podawany pod wieloma postaciami : na kanapkach lub jako dodatek lub składnik innych dań.
Środki przekazywane przez Was w ramach projektu „Adoptuj z sercem” obliczone są na zaspokojenie absolutnie minimalnych potrzeb. Chcielibyśmy jednak stopniowo podnosić poziom codziennego życia naszych dzieci. W tym celu uruchomiliśmy kolejny projekt „Spiżarnia dla Kasisi”. Chcemy dzięki niemu lepiej zbilansować posiłki dzieci i dopasować je do ich potrzeb rozwojowych. Marzeniem sióstr jest, by mogły np. trzy razy w tygodniu dawać im kurczaka (dziś dzieci jedzą mięso raz w tygodniu), dostarczać im więcej witamin, nabiału, móc zakupić specjalne wzbogacone mleko dla maluchów, które trafiają do sierocińca najczęściej z chorobą głodową i wymagają długotrwałego specjalistycznego odżywiania. Chorym dzieciom siostry pragną zapewnić odpowiednią dietę czy odżywki dostosowane do ich stanu zdrowia.
Poniżej prezentujemy produkty najczęściej używane w kuchni w Kasisi oraz te najbardziej tutaj pożądane. Klikając w każdy z nich, możesz dzięki zdjęciom, opisom i filmikom dowiedzieć się, jak są one wykorzystywane. Te produkty są stale potrzebne w Spiżarni w Kasisi. Pomóż nam ją zapełnić, aby siostry mogły przygotowywać codziennie pełnowartościowe posiłki dla naszych dzieci. Możesz to zrobić jednorazowo, ale zachęcamy do stałego zlecenia dowolnej kwoty na comiesięczne zakupy.
Klikając w obrazek z wybranym produktem, dowiesz się także, jaki jest jego koszt. Zaznaczając „+”/ „–”, będziesz mógł sprawdzić, ile porcji danego produktu może trafić do naszej Spiżarni za kwotę, którą planujesz przekazać. Natomiast w okienku podpisanym „wartość produktów” możesz na bieżąco kontrolować wysokość kwoty, którą chcesz przekazać na jedzenie dla naszych dzieci.
Dla osób, które dofinansują naszą Spiżarnię, dzieci przygotowały cały szereg podziękowań - niespodzianek. Jakich? Dowiesz się tego, dokonując wpłaty (poniższy przycisk „Przekazuję”). Po jej dokonaniu otrzymasz specjalny e-mail z wyjątkowym podziękowaniem. Każda wpłata to szansa na inną, losowo wybraną niespodziankę.
PLN
Ser dostarcza energii i witamin! Jest doskonałym źródłem wapnia tak ważnego dla dzieci i młodzieży w okresie intensywnego wzrostu. Może być podawany pod wieloma postaciami : na kanapkach lub jako dodatek lub składnik innych dań.
Siostry cały czas stoją przed wyzwaniem, jakim jest uzupełnianie niedoborów białka w diecie dzieci. Obok mięsnych obiadów, które udaje nam się już dzieciakom zapewniać, choć jeszcze cały czas nieregularnie, sposobem na choć częściowe rozwiązanie tego problemu mogą być kanapki z wędliną. U nas to tradycyjne codzienne śniadanie. Dla naszych dzieciaków – rarytas, dzięki któremu mają szansę na prawidłowy rozwój.
Dżem powstaje z sezonowych owoców i pomaga zachować smak i trwałość owoców na dłużej. Zawiera w sobie mnóstwo witamin (głównie C), które młodym organizmom pozwalają na prawidłowy rozwój i zapobiegają wielu dolegliwościom. Od dziś naleśniki z dżemem mogą stać się przebojem naszej kasiskiej stołówki.
O dobroczynnych właściwościach miodu nie trzeba nikogo informować. To jeden z najcudowniejszych produktów, które dała nam natura – zawiera cukry proste, które są niezwykle łatwo przyswajane przez organizm, witaminy oraz inhibię – czynnik bakteriobójczy. W Kasisi Siostry wykorzystują często miód jako lekarstwo na drobne przypadłości dzieci. A w dodatku jest taki smaczny! I w herbacie i na kromce chleba - mniam :)
Banany w Afryce nie są rarytasem. Rosną i owocują bez wyjątkowej pielęgnacji przez cały rok. Stąd ich ważne miejsce w afrykańskiej diecie. Wyglądają i smakują zdecydowanie inaczej niż te polskie, bo nie dojrzewają w kontenerach szczelnie zapakowane w plastikowe torby, nadmuchane odpowiednią chemią. Na zbiory mogą poczekać na drzewach, nikt nie dba o ich krzywiznę i odcień żółtości. Smakują za to doskonale, a ich smak doceniają codziennie wychowankowie sierocińca. Przedszkolaki w przerwie między bieganiem za piłkami a eksploatacją huśtawek dostają je na drugie śniadanie.
Niby nic specjalnego. Różne części kurczaków lądują na polskich stołach w najrozmaitszych postaciach, od rosołu poczynając na kurczaku w pięciu smakach z woka kończąc. W Kasisi kurczak, choć bardzo pożądany, ze względu na swoją stosunkowo wysoką cenę gości na talerzach zaledwie raz w tygodniu. Dla dorastających dzieci to zdecydowanie za rzadko.
Nshima na talerzu jest najważniejsza. Ta powstająca z mąki kukurydzianej masa o konsystencji puree ziemniaczanego i smaku rozgotowanego ryżu jest w tej części Afryki tak ważna na talerzu, jak w Polsce ziemniak do schabowego… a wręcz ważniejsza: Zabijczyk nawet tuż po obfitym posiłku we włoskiej restauracji zapytany o to, czy jadł obiad, odpowie: „Of course not!“ W Kasisi wszyscy za Nshimą przepadają.
Znane chyba pod każdą szerokością geograficzną. W zasadzie niczym się nie różnią od tych z polskich zbiorów, choć zdaniem wielu polskiego pomidora w środku lata nie zastąpi żaden inny. Podobnie jak w naszej kuchni pomidory w Afryce jada się surowe i przetworzone, są bazą zup i sosów.
Dla wszystkich wspierających finansowo naszą Spiżarnię przygotowaliśmy specjalny program lojalnościowy „Dla każdego coś dobrego”. Ty przyczyniasz się do tego, żeby nasze dzieciaki dostały „coś dobrego” na swoim talerzu, my zadbaliśmy o to, abyś i Ty dostał „coś dobrego”, co będzie Ci przypominało Kasisi, wywoływało uśmiech czy miłe skojarzenia z Afryką.
Za przekazywane na rzecz Spiżarni kwoty pieniężne możesz bowiem zdobywać punkty, gromadzić je i wymieniać na gadżety związane z Kasisi, Zambią i naszą Fundacją oraz na Statusy w ofercie specjalnej Big Five.Przygotowaliśmy w ramach programu wiele ciekawych propozycji.
Przygotowaliśmy także niespodziankę dla wszystkich, którzy cenią myśli i spostrzeżenia Szymona Hołowni.
Raz w tygodniu, w piątki, możesz od nas otrzymywać e-maile z jego wpisami. A dlaczego właśnie w piątek i co to ma wspólnego z projektem Spiżarnia, możesz dowiedzieć się tutaj...